Eszközök az altatás szolgálatában?

Altató vidra, elringató kiságy, rezgő pihenőszék, falra vetítő zenélő éjjeli lámpa, mocorgásra kapcsoló fehérzaj generátor…

Vajon ezek hasznos vagy felesleges eszközök, segítik-e az alvást vagy sem, ha igen, akkor kinek az alvását, vannak-e káros hatásaik, vagy nincsenek, rá tudnak-e szokni a babák és a szülők, vagy sem, és milyen elvárásokat támasztanak ezek az eszközök a babák és a szülők felé?

Ezeket a kérdéseket feszegeti ez a cikk.

Állásfoglalás nem lesz benne, mert nem az én személyes véleményem a fontos. A szülők majd eldöntik, használják-e ezeket az eszközöket, de a tudatos döntéshez nem árt a pro és kontra érvek ismerete.

Az Instagram-on megkérdeztem a követőimet, hogy

mi a véleményük konkrétan a zenélő, rezgő plüssmaciról, íme:

 • „túl sok ingert okoz”

 • „mi nagyon szeretjük…”

 • „ideig, óráig jó lehet, de hosszú távon nem”

 • „ajándékba kaptuk, kipróbáltuk, de nem vált be”

 • „nem mondom, hogy a legjobb alvást segítő eszköz, de nekünk bevált”

 • „függést okoz”

 • „borzasztó, a babáknak anya/apa kell, nem ez”

 • „túl hangos, nem gondolom jónak, ha zajban alszik a gyerek”

 • „a lányom inkább sír tőle”

 • „talán az első hónapban válik be”

 • „a természetesebb altatás híve vagyok”

 • „felesleges”

 • „az alvás előtti rutinhoz jó”

 • „nálunk segített visszaaludni a babának éjjel”

 • „inkább ez, mint a porszívó”

 • „káros”

 • „segít ellazulni a kicsinek”

 • „csak jobban felébresztette a gyereket”

Látszik, hogy többféle, markánsan elférő vélemény született, és nagyjából fel is lett sorolva az összes kétség vagy előny.

Nézzük meg a kétségeket a termékekkel kapcsolatban:

 • 1. Kezdjük a legfontosabbal, a biztonsággal.

  A nemzetközi szakmai ajánlások a biztonságos babaalvás kapcsán úgy fogalmaznak, hogy sima, kemény, vízszintes felületen aludjon a gyermek, csetreszektől mentes környezetben, ahonnan nem tud leesni, kiesni. Most a külön vagy közös ágyban alvás témába nem megyek bele, erről itt írtam. A lényeg most a felület. Tehát, a pihenőszék mindjárt kérdéseket vet fel, mert se nem sima, se nem kemény, se nem vízszintes a felülete, és még ki is lehet esni belőle, ha nem szorosan van bekötve a baba. Nem is ajánlják a gyártók alvásra, csak pihenésre, bár a babáknál az ébrenlét és az alvás átmenete trükkös lehet, vannak gyermekek, akiknek ez nehezen megy, másoknál meg pont, hogy egy pillanat alatt bekövetkezik. Meg vajon minden szülő elolvassa vajon az 50 oldalas használati útmutatót, amit a doboz alján talál. Azért szép számmal találni pihenőszékben alvó babák fotóit a neten, tehát teljesen érthető, hogy ezt az eszközt a szülők a baba altatására is használják, a gyártó pedig a sírásra, mozgásra bekapcsolódó rezgéssel szinten azt sugallják, hogy ebben milyen jót fog aludni a baba.

  A rezgő kiságy kapcsán azt érdemes átgondolni, hogy a design és a biztonságos forma találkozásánál melyik fél nyert, és pl. elég magas-e a kiságy pereme, mekkora az ágy mérete (meg tud-e benne fordulni a baba vagy fennakad az oldalán?), milyen életkorú babáknál ajánlják, stb.

  A zenélő, anya szívverését utánzó, rezgő plüssökkel kapcsolatban szintén felmerülnek biztonsági kérdések:

  • Vajon biztonságosan odarakható a baba mellé alvás közben? Nem tudja a baba belefúrni az arcát, ráfordulni, a fejére húzni? Ugye, a pihe meg a puha, meg a nagyméretű pont nem a legideálisabb hívószavak, ha a baba légútjainak esetleges elzáródása a tét.
  • Ezek az eszközök elektromos árammal működnek. Nyilván nem kell bedugni a konnektorba, de vannak benne elemek, apró fém alkatrészek, lehetnek zárlatosak, Persze, próbálják bababiztossá tenni, de azért a babák is leleményesek ám.
  • A tisztíthatóság megint egy jó kérdés, a büfik és a bukások, meg a covid világában.

  A biztonság kapcsán még a fehér zaj használata szokott előjönni, teljesen jogosan. Az American Academy of Pediatrics (az Amerikai gyermekgyógyászati Társaság) csinált egy vizsgálatot pár éve, letesztelt jó néhány fehér zajt kibocsájtó készüléket. Nem tudom, hogy ezek konkrétan melyik gyártó, milyen készülékei voltak, hogy kaphatóak-e itthon vagy egyáltalán még forgalomban vannak-e, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy az összes elbukott a decibel, azaz hangerősség teszten. Mindegyik hangosabb volt, mint az ajánlott maximális erősség. A szakmai társaság emiatt olyan ajánlást fogalmazott meg, hogy fehér zajt adó eszközt ne tegyünk 2 méteren belül a baba füléhez, a lehető leghalkabban használjuk, ha valóban szükséges. Jó kérdés, hogy vajon a vidrák, macik, nyulak milyen hangerőn sugároznak, szabályozható-e a hangerősségük, vagy betöltik-e a funkciójukat, ha a szoba másik felében, a polcon csücsülnek, 2 méterre a gyermektől.

  A biztonságos használat tehát azért jó néhány kérdést felvet, mindegyik felsorolt eszköz kapcsán, de biztos van olyan készülék is, amely ezek nagy részét kiküszöböli.

 • 2. Nézzük most meg a hasznosságot.

   A fehér zajról itt már írtam.

  Ezeknek az eszközöknek a gyártói azt mondják, hogy segít a cucc elaludni, visszaaludni a babáknak szülői beavatkozás nélkül vagy kevesebb szülői bevonódás mellett. Magyarul, nem kell altatni a babát, majd azt az eszköz megoldja.

  A babák állapotszabályozása és annak fejlődése számos tényező által befolyásolt, egyrészt veleszületett, másrész a szülő-gyermek kapcsolatban kibontakozó történések által támogatott vagy gátolt szabályozási forma, amely erőteljesen befolyásolja az ébrenlét-alvás átmeneteket. Ez a babáknál még fejletlen, és a szülőkkel való kapcsolatban fejlődik. A kezdetekben sok mindent a szülő csinál, ez az együttszabályozás, aztán a gyermek egyre önállóbbá válik, már maga intézi. Tehát, az altatásból elalvás, majd önálló elalvás lesz. Ez az átmenet nagy egyéni változatosságot mutat, és saját ütemben fejlődik. Van olyan baba, aki már pár hónaposan ott tart, mint más gyermek 4 évesen. Az, hogy kinek a gyermeke mikor hol fog tartani, maximum jósolható. A gyermekágyas részlegen fekvő kismamák és újszülöttek közül ránézésre nem lehet megmondani, hogy kinek a gyermekét meddig, hogyan kell majd altatni, és ki lesz az a szülő, akinek elég betenni a babát az ágyába. Persze, már ott is lehetnek jelek, kiderülhet, hogy az egyik baba többet sír, a másikat jobban zavarja a zaj, a harmadik éjjel van fenn, a negyedik meg nappal, az ötödik folyton cicit kér, a hatodik meg 10 perc alatt végez, de ezek nem eleve elrendelések.

  Tehát, hogy a mi születendő vagy most született gyermekünknek majd elég lesz-e a vidra, a rezgő ágy vagy sem, senki nem fogja tudni megmondani:

  Mert ugyan általánosságban az igaz, hogy a babák ellazulnak mozgatásra, de vajon erre egy ágy is elég? Vagy ez csak anya karjaiban működik? Vagy vajon minden babának jó a mozgatás? Nem hiszem.

  Tehát, ezek az eszközök vagy segítik az alvást vagy nem, attól függően, hogy milyen igényeik vannak/lesznek épp a babáknak az ébrenlét-elalvás szabályozás kapcsán.

  Mint ahogy mi sem vagyunk egyformák, a babák sem. Én megőrülnék attól, ha zaj lenne, amikor aludni akarok, más meg tv mellett alszik, és ha véget ér az adás, akkor felébred.

 • 3. Beszéljünk még az ingerekről

  A babáknak megfelelő mennyiségű és minőségű ingerre van szükségük az optimális fejlődéshez. Ezen ingerek jó részét a szülők adagolják. Hiszen ők viszik ki sétálni, vagy nem viszik ki sétálni a babát. Ők engedik, vagy nem engedik le a fűbe a mászni tanuló gyermeket. Ők döntik el, hogy a játszóház jó buli lesz-e, vagy irdatlanul hangos, zavaró ingeráradat. Ők szórakoztatják egész nap vagy hagyják magára a kellő mértékig a babát. Sem az nem jó, ha a baba egész nap összezárva van anyával egy ingerszegény környezetben, ahol alig szólnak egymáshoz, sem az, ha programról programra cipeljük, közben telefonon mesét nézetünk vele és egyszerre három felnőtt szórakoztatja.

  Az ingerek közül a természetes ingerek sokkal kevésbé terhelőek, mint a mesterséges hangok, fények. Az a jó, ha a baba minél több érzékszervén keresztül érkeznek. Tehát, érzi a nedves fű hidegségét, nedvességét, textúráját, illatát, látja a színét, a formáját, (érzi az ízét). Meg az is jó, ha ennek megtapasztalására van idő, bele tud felejtkezni a gyermek a megismerésbe.

  Aztán, az aktív figyelem elfogy, baba már nem igényel új ingereket, a megszokott, szűrt ingerek azok, amelyek segítik az ellazulást, az elalvást.

  A mesterséges fényeket, hangokat adó eszközök ez a természetes menetrendet kicsit felborítják. Hiszen pont az elalvásnál alkalmazzuk ezeket. Az érzékenyebb babáknak ezek az ingerek biztosan megterhelőek. A kevésbé érzékenyeket lehet, hogy nem zavarják. Ezt nehéz megmondani ránézésre. És van egy olyan elmélet is, ahol azt találták, hogy a babák a stresszre (amit a fények/hangok váltanak ki, mint ingerterhelés) miután nem tudnak aktív elkerüléssel vagy harccal reagálni (azaz kikapcsolni az eszközt vagy eldobni a macit), így a lefagyás, mint stresszkezelési eszközbe menekülnek, azaz elalszanak. De ez nem egy természetes elalvási folyamat, inkább egy stresszre adott válaszreakció. Ráadásul, szokássá válik, és egy megszokott működésmódot eredményez (vajon ebből jön a tv-n elalvás?). Tehát, egy idő után tényleg igény lesz az eszközök rendszeres használatára, hiszen az agyban kialakul a rendszeres ismétlés hatására a szoros kapcsolat a két esemény között. Mint ahogy nekünk is hiányzik az edzés, ha kimarad, vagy nehezen alkalmazkodunk, ha nem a megszokott módon elkészítve kell megennünk a kedvenc borsófőzelékünket.

  Tehát, az ingereket érdemes az ébrenléti idő, az aktív figyelmi állapotra időzíteni, és amikor pedig elfárad a baba, az ingereket visszavenni és mesterséges helyett inkább természetest alkalmazni, ha ez megoldható. Pl. a gép helyett anya énekel, ringat, mesél, szeretget.

 • 4. Még egy fontos téma van hátra ezzel kapcsolatban, mégpedig az elvárások.

  Vajon ezek az eszközök nem azt közvetítik-e, hogy a babáknak tudniuk kéne anya nélkül is elaludni, visszaaludni vagy hosszú órákat egyhuzamban aludni? Nem az az üzenet, hogy ennek elérése egy teljesítendő szülői feladat, amit ráadásul eszközökkel tud elérni? Vagy nincs mögötte ilyen elvárás, hanem egy sima alvássegítő eszközről lenne szó?

  Illetve még egy utolsó, költői kérdés:

  Ha egy pici baba – aki még csak most ismerkedik a világgal, a saját észleléseivel, most kezd formálódni a kapcsolata, a kötődése, a szülők segítsége, támogatása nélkül életképtelen – rendszeresen azt tapasztalja, hogyha felébred és érez ilyen-olyan kellemetlen érzéseket (éhes, hiányzik neki anya, megijedt), amiket még maga is nehezen tud megkülönböztetni, kifejezni, akkor az egyetlen válasz mindegyikre egy bekapcsolódó gép rezgése, hangja vagy fényjátéka lesz? Vajon lehet ezen eszközök használatát is túlzásba vinni?

  Hát nem sokkal természetesebb, ha ilyenkor anya vagy apa kérdezi meg a babát, hogy mit szeretne, és az igénye szerint reagál, nem mechanikusan ringatni és susogni kezd?

  Hogy ez miért olyan nehéz megvalósítani a mai szülőknek, arról még fogok írni.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • AAP kutatás
 • “Baby sleep napper” Google keresés
 • Kora gyermekkori lelki egészség, 2020. Semmelweis Kiadó
 • Hámori Eszter: A kötődéselmélet perspektívái
 • Hámori Eszter: A korai kötődés zavarai
 • Hédervári-Heller Éva: A szülő-csecsemő konzultáció és terápia

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Ásít, nyűgös, akkor biztosan álmos mítosza

Ha ásít, nyűgös, akkor álmos… – ilyen egyszerű. Biztos? Az ásítás vagy a ny [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha a baba szeretne máshogy aludni…

A babák alvása rengeteget fejlődik, változik az első pár év során. Teljesen ter [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 6 hónapos baba alvásgondjai esettanulmány

Az előadás egy esetet mutat be, egy 6 hónapos babáról szól, aki keveset alszik [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: Tomi, Gréta és János története, avagy kilábalás a kialvatlanság ördögi köréből

Az alábbi esettanulmány a 9 hónapos Tomi és családja történetét meséli el, a nap [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Miért ébred fel a baba, ha lerakom?

"Elaltatom a babát ringatva/cicin, majd lerakom és megyek a dolgomra..." Ez az a [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

2022-05-25T11:09:13+02:00