Babatornával a jobb alvásért?

A Michigani Állami Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy összefüggés van a babák alvásmennyisége, a súlya és a napközbeni aktivitási szintje között.

Az már régóta ismert tény, hogy az alvás és a fizikai aktivitás szintje, illetve a nagyobb gyermekek testi gyarapodása között összefüggés van, a kevés éjszakai alvás fokozza a gyermekkori elhízás kockázatát és a nappali álmosság miatt csökkenti a fizikai aktivitást. Ami szintén súlygyarapodáshoz vezethet. Szerintem azzal sem mondok újdonságot, hogy mindez fokozottan igaz a kisgyermekes anyákra is, a kevés és ébredésekkel teli éjszakai alvás nem igazán támogatja a sportolási kedvünket, így gyakran a súlyunk sem annyi, mint amennyit szeretnénk.

De térjünk vissza a babákra. A kutatók 6 hónapos gyerkőcöket figyeltek meg, a súlyuk és a hosszuk mellett feljegyezték, hogy mennyit aludtak és mennyit mozogtak, különösen figyeltek a hason töltött játékidőre, amit az angol irodalom tummy time-nak hív.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy az összességében kevesebbet alvó és rövidebb éjszakai alvást produkáló babák napközben kevesebbet mozogtak és többször ettek éjszaka. Azok a babák, akik 12 óránál többet aludtak, jobb percentilis értékeket mutattak a súly-hosszúság görbén, mint a kevesebbet alvó társaik (ez a percentilis görbe azt mutatja meg, hogy a babák a hosszúságukhoz képest hány kilósak, a statisztikai átlaghoz képest.)

Milyen következtetést tudunk levonni ebből a kutatásból?

Hogy az elhízás megelőzésére már babakorban is érdemes figyelni, és erre a megfelelő táplálás mellett a megfelelő mennyiségű alvás és mozgás biztosítása is kulcsfontosságú.

A babákat érdemes napközben, felügyelet mellett minél gyakrabban a hasukra tenni, úgy játszani velük (majd később megfelelő teret biztosítani a kúszásra, mászásra is), mert ez nem csak a mozgásfejlődésüket támogatja, hanem pozitív hatással lehet a babák alvására is.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Az anya lelke és a baba (nem)alvása

Hogyan függ össze az anya (vagy apa) lelkivilága, érzései, gondolatai és a baba [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Minden, amit tudni érdemes az elalvás előtti rutinról…

Az elalvás előtti rutin ugyanolyan fontos része az altatásnak, mint maga az alta [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-15T15:18:38+02:00