Mindannyian tudjuk, hogy a friss szülőknek hatalmas segítség a nagyszülői támogatás. Teljesen mindegy, hogy csak egy óráról vagy akár egy egész estéről, napról van szó, ha a nagyi vagy nagyapa bébiszitterkedik, akkor a szülőknek végre van egy kis idejük magukra, pihenésre, akár kiruccanásra is. De mi a helyzet, ha a nagyszülők nem tartják be az altatási szabályainkat?

Tudjuk, mennyire fontos a jó nagyszülő-unoka kapcsolat kialakítása. Tudjuk, hogy ezek igazán különlegesek és csodálatosak lehetnek, sőt egyenesen nélkülözhetetlenek a gyermek egészséges fejlődése szempontjából. Mégis muszáj a sarkunkra állni, ha a nagymama vagy nagyapa olyan fontos helyzetben, mint az altatás, másként cselekszik, mint ahogyan azt mi szeretnénk.

 

A világgal együtt az altatási tanácsok is megváltoztak

 

Hogyan reagálsz például arra, ha a nagypapa képet küld neked a tíz hónapos gyermekedről, aki elaludt az etetőszékben vacsora közben, mert a délutáni alvást kihagyta? 

Vagy egy olyan fotóra, ahol a 6 hónapos kisbabád plüssökkel körülvéve, beburkolózva alszik egy új kötött takaróban, amelyet a nagyi épp most készített el.

Bár megbízunk a nagyszülőkben, be kell látnunk, hogy az élet sokat változott a saját gyermekkorunk óta, és jó lenne, ha erről velük is beszélgetnénk. Különösen akkor, ha a baba egészsége és biztonsága a tét. 

Persze fennáll a veszélye, hogy a nagyszülők félreértenek, és azt hiszik, nem értékeljük a segítségüket. Próbáljunk meg tehát minél kedvesebben, de nyíltan beszélni velük az altatásról. 

 

Régi szokások, új szabályok

 

Ők még úgy „tanulták”, hogy a gyermek majd alszik, amikor akar, ha kimarad a nappali alvás, azt majd este pótolja. De ma már tudjuk, hogy ez nincs így. Ők még úgy tudták, hogy hason kell altatni a babát, mert úgy biztonságos. De a mostani ajánlások már mást mondanak. 

Tehát ne félj ezt szóvá tenni. De tényleg figyelj oda, hogy hogyan.

Hiszen nem rosszat akarnak a gyermekednek, csak nem ismernek más módszereket. Miért is ismernének? Te már hosszú ideje felnőttél, és a nagyszülők valószínűleg nem ismerik a legfrissebb kutatásokat, a legújabb egészségügyi előírásokat.

 

A 80/20-as szabály

 

Talán hallottál már a 80/20-as szabályról, amely azt jelenti, hogy nem kell mindenáron ragaszkodni a 100%-os altatási rutin betartatásához, vagy percre pontosan a napirendhez. Az lenne a jó, ha már az elejétől együttműködnél a nagyikkal, és a kezdetek kezdetétől segítenél nekik a pozitív alvási/altatási szokások kialakításában. Így, ha nekik is váratlan helyzet áll elő, könnyebben veszik a rutintól való eltérést, ahogyan te is.

 

A 80/20 azt jelenti, hogy rendben van, ha a nagyszülők időnként kicsit később fektetik le az unokájukat, vagy hagyják, hogy útközben is elaludjon a kicsi, de ennek ellenére beszélj velük arról, te hogyan szeretnéd:

  • mondd el, nálatok mi az esti rutin;
  • mondd el, mikor kell a kicsinek aludnia nappal és este;
  • mondd el, hogyan szeret a baba elaludni. 

Egy kipihent kisgyermekkel a nagyszülőknek is könnyebb a dolga, igaz?


Miért jó, ha mindenki betartja a családi alvási szabályokat?

 

A baba ritmusához való ragaszkodásnak köszönhetően a kicsi hangulata kiszámíthatóbb, így könnyebben tudjuk azt is, mikor fogadhatunk példának okáért látogatókat:

 

  • Ha a baba kipihent, jóllakott, akkor sokkal vidámabb és elégedettebb, és nekünk is élvezetes perceket, órákat szerez majd.
  • Ha a baba legalapvetőbb szükségleteit kielégítjük napközben (szeretet, figyelem, evés, pihenés), akkor éjszaka is jobban alszik. 

 

Ez pedig nemcsak a babának, hanem neked is jó. Hiszen nem véletlenül dolgozol olyan keményen az altatási rutin kialakításán, ezért jogosan kéred, hogy vegyék ezeket az érveket (is) figyelembe. Hangsúlyozd, hogy nagyra értékeled a nagyszülői támogatást, de szeretnéd, ha ez az általad kialakított mederben folyna.  

Ez is érdekelhet:

A pici babák altatása

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal