Altatási 1×1 nagyszülőknek

Mindannyian tudjuk, hogy a friss szülőknek hatalmas segítség a nagyszülői támogatás. Teljesen mindegy, hogy csak egy óráról vagy akár egy egész estéről, napról van szó, ha a nagyi vagy nagyapa bébiszitterkedik, akkor a szülőknek végre van egy kis idejük magukra, pihenésre, akár kiruccanásra is. De mi a helyzet, ha a nagyszülők nem tartják be az altatási szabályainkat?

Tudjuk, mennyire fontos a jó nagyszülő-unoka kapcsolat kialakítása. Tudjuk, hogy ezek igazán különlegesek és csodálatosak lehetnek, sőt egyenesen nélkülözhetetlenek a gyermek egészséges fejlődése szempontjából. Mégis muszáj a sarkunkra állni, ha a nagymama vagy nagyapa olyan fontos helyzetben, mint az altatás, másként cselekszik, mint ahogyan azt mi szeretnénk.

A világgal együtt az altatási tanácsok is megváltoztak

Hogyan reagálsz például arra, ha a nagypapa képet küld neked a tíz hónapos gyermekedről, aki elaludt az etetőszékben vacsora közben, mert a délutáni alvást kihagyta?

Vagy egy olyan fotóra, ahol a 6 hónapos kisbabád plüssökkel körülvéve, beburkolózva alszik egy új kötött takaróban, amelyet a nagyi épp most készített el.

Bár megbízunk a nagyszülőkben, be kell látnunk, hogy az élet sokat változott a saját gyermekkorunk óta, és jó lenne, ha erről velük is beszélgetnénk. Különösen akkor, ha a baba egészsége és biztonsága a tét.

Persze fennáll a veszélye, hogy a nagyszülők félreértenek, és azt hiszik, nem értékeljük a segítségüket. Próbáljunk meg tehát minél kedvesebben, de nyíltan beszélni velük az altatásról.

Régi szokások, új szabályok

Ők még úgy „tanulták”, hogy a gyermek majd alszik, amikor akar, ha kimarad a nappali alvás, azt majd este pótolja. De ma már tudjuk, hogy ez nincs így. Ők még úgy tudták, hogy hason kell altatni a babát, mert úgy biztonságos. De a mostani ajánlások már mást mondanak.

Tehát ne félj ezt szóvá tenni. De tényleg figyelj oda, hogy hogyan.

Hiszen nem rosszat akarnak a gyermekednek, csak nem ismernek más módszereket. Miért is ismernének? Te már hosszú ideje felnőttél, és a nagyszülők valószínűleg nem ismerik a legfrissebb kutatásokat, a legújabb egészségügyi előírásokat.

A 80/20-as szabály

Talán hallottál már a 80/20-as szabályról, amely azt jelenti, hogy nem kell mindenáron ragaszkodni a 100%-os altatási rutin betartatásához, vagy percre pontosan a napirendhez. Az lenne a jó, ha már az elejétől együttműködnél a nagyikkal, és a kezdetek kezdetétől segítenél nekik a pozitív alvási/altatási szokások kialakításában. Így, ha nekik is váratlan helyzet áll elő, könnyebben veszik a rutintól való eltérést, ahogyan te is.

A 80/20 azt jelenti, hogy rendben van, ha a nagyszülők időnként kicsit később fektetik le az unokájukat, vagy hagyják, hogy útközben is elaludjon a kicsi, de ennek ellenére beszélj velük arról, te hogyan szeretnéd:

  • mondd el, nálatok mi az esti rutin;
  • mondd el, mikor kell a kicsinek aludnia nappal és este;
  • mondd el, hogyan szeret a baba elaludni.

Egy kipihent kisgyermekkel a nagyszülőknek is könnyebb a dolga, igaz?

Miért jó, ha mindenki betartja a családi alvási szabályokat?

A baba ritmusához való ragaszkodásnak köszönhetően a kicsi hangulata kiszámíthatóbb, így könnyebben tudjuk azt is, mikor fogadhatunk példának okáért látogatókat:

  • Ha a baba kipihent, jóllakott, akkor sokkal vidámabb és elégedettebb, és nekünk is élvezetes perceket, órákat szerez majd.
  • Ha a baba legalapvetőbb szükségleteit kielégítjük napközben (szeretet, figyelem, evés, pihenés), akkor éjszaka is jobban alszik.

Ez pedig nemcsak a babának, hanem neked is jó. Hiszen nem véletlenül dolgozol olyan keményen az altatási rutin kialakításán, ezért jogosan kéred, hogy vegyék ezeket az érveket (is) figyelembe. Hangsúlyozd, hogy nagyra értékeled a nagyszülői támogatást, de szeretnéd, ha ez az általad kialakított mederben folyna.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
  • Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR CIKK: Az egyedül alvásról

Vajon az egyedül, külön szobában alvás kinek az igénye? Mik az előnyei és a hát [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Az ikrek biztonságos altatása

A következő megállapítások a Lullaby Trust, az American Academy of Pediatrics, [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Mit kell tudni a biztonságos kendőben vagy hordozóban alvásról?

Szeretnéd, ha a babád a kendőben vagy a hurciban is biztonságosan tudna aludni? [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A korababák biztonságos alvása

Milyen speciális szabályok vonatkoznak a korababák biztonságos alvására? Megtud [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Bukás, reflux vagy reflux betegség?

A reflux szó azt jelenti, hogy a gyomor tartalma (étel és emésztőnedv) visszajut [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A biztonságos alvás feltételei

A legújabb ajánlások az alvással kapcsolatos halálesetek megelőzésére egy éves k [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-15T15:36:49+02:00