Alvás nélkül nincs élet. Semmilyen értelemben. Ha hosszú ideig megvonjuk magunktól az alvást, megbetegszünk, sőt sokkal rosszabb dolog is történhet velünk. Nagyon jól tudják ezt az állatok is, ezért ők is alszanak. Van olyan állat, amely hosszú hónapokig, van, amelyik csak pár percig. Ami a meglepő, hogy gyakran a legnagyobb testű állatok alszanak a legkevesebbet.

Az alvás mennyiségének tehát semmi köze ahhoz, hogy mekkora élőlényről beszélünk. Sőt, ahhoz sem, hogy milyen fejlett  idegrendszerrel rendelkezik az adott faj. Kutatók bebizonyították, hogy még az olyan, kevésbé szofisztikált gondolkodású élőlények is alszanak, mint pl. a medúzák. Tehát az alvás megjelenése nem a gerincesek “találmánya”, hanem sokkal régebbi időkre vezethető vissza.

Milyen sokat alszanak az állatok?

Természetesen a különböző állatoknál nem pont ugyanúgy néz ki az alvás. Inkább alvásszerű viselkedésről beszélhetünk, amire viszont még a fonalférgeknek is szükségük van, különben elpusztulnának. Az állatok tehát tökéletesen tudják, hogy alvásra is szükségük van, és minden alkalmat meg is ragadnak ehhez. A halak például úszás közben is tudnak aludni.

Megpróbáltam egy állati rangsort felállítani aszerint, hogy melyiküknek mennyi alvásra van szüksége. Még magam is meglepődtem.

Az alvás bajnokai

Általában visszafelé szoktuk kihirdetni az eredményeket, az alvásmennyiség szempontjából azonban mind a két véglet rekordnak számít. Nézzük is meg, melyik állat alszik a legtöbbet és melyik a legkevesebbet:

Az 1. helyen a pele végzett. Ez a kicsi, mókusra hasonlító állatocska bizony 11 hónapot is képes egyhuzamban megaludni. Ugye, nem gondoltad volna, hogy ő a „leglustább” élőlény?

A 2. helyen a koala áll a maga napi  22 órás alvásával. Még az ürítéshez sem ébred fel, tehát nem igazán szobatiszta. 🙂

A dobogó 3. fokán pedig a barna denevér végzett. Ő átlagosan 20 órát alszik naponta, amihez még hozzájön a féléves téli álma is.

Őket követik sorrendben a többiek, a teljesség igénye nélkül:

  • óriástatu: 18-19 óra
  • oposszum és piton: 18 óra
  • bagoly majom: 17 óra
  • macska: 16-18 óra
  • lajhár: 9,6 óra
  • ázsiai elefánt: 3,9 óra
  • birka: 3,8 óra
  • szamár: 3,3 óra
  • európai őz és ló: 3 óra
  • zsiráf és az afrikai elefánt nőstényei: 2 óra 5-10 perces megszakításokkal

Állati érdekességek az alvásban

A delfinnél nehéz kimutatni átlagos alvásidőt, hiszen például a delfinborjú születését követő hónapokban a mama és a kicsi egyáltalán nem is alszik. Utána is csak egy agyféltekéjükkel pihennek, ami konkrétan is azt jelenti, hogy csak az egyik szemüket csukják be.

Ugyanezt teszi egyébként a vándormadarak többsége is. Ők képesek repülés közben is aludni. Az albatrosz például 25 km/h sebesség mellett is.

Érdemes szót ejtenünk a téli álomról is. Teljesen meglepődtem, hogy a madagaszkári (!) zsíros farkú törpe maki hét hónapos téli álmot alszik. Azon még jobban, hogy van olyan madár is, amelyik szintén képes téli álmot aludni (a téli estifecske az egyetlen ilyen madár).

Azon viszont már kevésbé, hogy a leopárdbékák néhány faja hibernálja magát télre, de hogy még a szívük is megáll közben, az ijesztő! A hüllők pedig úgy alszanak téli álmot, hogy időnként felkelnek közben inni.

Azt hiszem, hogy ilyen téli álom néha ránk is ránk férne, nem igaz? De szerintem a lajhár napi alvásmennyiségével is kiegyeznénk.

Ha a babák alvásának néha különleges, néha furcsa titkai is érdekelnek, akkor olvasd a könyvemet.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

Ez is érdekelhet:

Miért ébrednek fel a babák éjszakánként?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM