A tények makacs dolgok

Mindenkinek lehet egy-egy dologról más a véleménye. Nincs ez másként a babaalvással kapcsolatos témákban sem. Sőt, mindenki el is mondhatja a véleményét. De az már nagyon nem mindegy, hogy hogyan…

” A véleményem szerint…., én úgy gondolom…., nekem az a tapasztalatom…., én úgy látom… én azt olvastam/hallottam, ezt mondta a szakember…, nekem azt tanácsolta az xy …” kezdetű mondatok teljesen rendben vannak. Véleményem szerint. 😊 A vélemények sokfélék, egyéniek és nem mindig támasztják alá azokat a tények.

A tények egy más kategória.

Ott nem a te véleményed, tapasztalatod számít, vagy hogy mit hallottál. A tények bizonyítékokon alapulnak, szakmai protokollok, tankönyvek, szakemberek által végzett sok különböző ember bevonásával történt vizsgálatok eredményei. A te tapasztalatod könnyen lehet más, mint a tények. Ez belefér. Hiszen a tények sok ember egy irányba mutató tapasztalata. De nem minden emberé. Mindig vannak kivételek. De a kivételek nem írják felül a tényt.

A tények sem szentírások, néha változnak.

Ennek az az oka, hogy a tudomány fejlődik. Újabb kutatások, precízebb vizsgalati módszerek módosíthatják, megkérdőjelezhetik az eddig elfogadott tényt. Ha pedig a bizonyítékok afelé mutatnak, hogy ideje megváltoztatni egy tényt, akkor azt a szakemberekből álló bizottság/társaság meg is teszi. Azaz kijön egy újabb/frissebb/módosított útmutató/ajánlás/protokoll. Átírják a tankönyveket/módosítják az oktatás menetét/bemutatják a legújabb eredményeket a szakmai kongresszusokon.
Amíg az új eredmények gyűlnek, gyakran 2 táborra oszlik a közvélemény. Egy részük már az új tanokban “hisz”, a másik részük még nem lett meggyőzve.  Az is gyakran előfordul, hogy az újdonságnak beharangozott új tudományos felfedezés nagy sajtóvisszhangot kap, de végül nem állja meg a helyét (más kutatások nem erősítik meg, vagy a későbbiekben kiderül, hogy maga a kutató von le helytelen következtetést az eredményeiből).

Nézzünk egy példát

a tények és a vélemények/saját tapasztalatok összehasonlítására:

A dohányzás káros. Ez tény. Számtalan vizsgálat megerősítette, emberek milliói halnak meg miatta. Ha most én azt mondom, hogy szerintem a dohányzás nem káros, mert ismerek 2, azaz kettő 80 év feletti embert is, aki 60 éve dohányzik és egészséges. Ez az én véleményem. De attól ez nem lesz tény. Miért nem?
Mert:

 • nem vagyok kutatóorvos,

 • nem tudományos körülmények között, a kutatási szabályokat betartva állapítottam meg azt, hogy a dohányzás nem káros az egészségre,

 • kicsi az esetszám: 2 ember nem elég,

 • nincs bizonyítékom arra, amit állítok, nem tudom ugyanis bizonyítani, hogy 60 éve dohányoznak, és azt sem tudom bizonyítani, hogy egészségesek.

Ha ezt lefordítjuk a baba alvására, akkor így néz ki a dolog:
Azt mondom, hogy a 6 hónapos babáknak elég 8 óra alvás, mert mindhárom gyermekem ennyit aludt ennyi idősen, és nem lett semmi bajuk.

Miért nincs igazam?

 • mert 3 baba megfigyelése nem elég,

 • mert nincs bizonyítékom, hogy tényleg ennyit aludtak (évek múlva emlékszem vissza),

 • mert nem tudhatom, hogy nincs semmi bajuk,

 • mert ez csak az én történetem, nem tudományos megfigyelés.

Azaz a fenti állítás nem tény, hanem saját tapasztalat, amire vagy jól emlékszem, vagy sem.

Nem baj, ha valaki elmondja a saját tapasztalatát. Sőt, sokat segít másoknak, hiszen az nem tankönyv szagú, nem statisztikai adat, hanem egy élő példa. De a saját tapasztalat nem tény, nem feltétlenül lehet kiterjeszteni az emberek többségére. Sőt, gyakran ellent is mond a tényeknek.

Ha pedig valaki véleményt oszt meg, azt érdemes alátámasztani tényekkel.

Azaz belinkelni szakmai cikket, szakember véleményét, kutatási eredményt vagy tankönyv/szakkönyv részletet. Marika néni a szomszédból, szuperanyu12 fórumozó a mindentudok.hu-ról és valahol mintha hasonlót olvastam volna az interneten általában nem elég ahhoz, hogy a megalapozd a véleményedet. 😊

Tehát, összefoglalva: válasszuk szét a tényeket (szakmai ajánlások, szakkönyvek, tankönyvek, szakemberek bizonyított eredményeken alapuló véleménye, kutatási eredmények), az anekdotákat (mintha ezt olvastam volna valahol, vagy Juci néni mondta), és a személyes tapasztalatot (mindkét gyermekemnél ez volt).

Ha pedig véleménykülönbség támad két hozzászóló között, akkor szerintem ezek a csodamondatok:

 • “Értem az álláspontod, alá tudod támasztani valamivel (azaz van tény mögötte?)…”

 • “Ez a saját tapasztalatod vagy olvastad valahol? Linkelnéd a cikket?”

 • “Miért ez a véleményed?”

 • “Nem értek egyet veled, én ezt olvastam….(link).”

 • “De érdekes, amit írsz, nekem pont ellenkező volt a tapasztalatom….

Ja, és tévedni is szabad, még egy szakembernek is. 😊
Köszönöm, hogy elolvastad erről a témáról a véleményem. 😀

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

 • saját szakmai tapasztalatom került megosztásra
 • babák alvásigénye: World Sleep Fundation
 • a dohányzás károssága: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012369215316305

Ez is érdekelhet:

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan kérj jól tanácsot?

A tartalomból: Az alvás tanácsadás sajátosságai A gyermek alvásának fontos param [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 3 gyakori ok, ami miatt nem alszik a baba

Mi az a 3 gyakori ok, ami valójában a baba nemalvását okozza? Erre a válasz, l [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Hogyan álljunk neki a babánknak segíteni jól aludni?

Egy 8 hónapos nemalvós baba esetén keresztül beszéljük meg a 7 lépés alvásprogr [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Amikor a gyakorlati tanács nem elég…

Van, hogy nem elég a napirend rendezése, az altatási mód megváltoztatása vagy az [...]

Előfizetek a tudástárra
2021-10-18T15:24:20+02:00