Többször kapok kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudsz kérdezni, tanácsot kérni tőlem, illetve mik az előnyei és hátrányai a különböző lehetőségeknek.

Ez attól függ, pontosan milyen jellegű segítségre van szükséged, mennyi időt vagy pénzt szeretnél rászánni, mennyire sürgős a tanácskérés, illetve online vagy négyszemközti beszélgetést szeretnél.

Nézzük, mik a lehetőségek:

Ha egy alkalommal szeretnél röviden, online kérdezni, külön díj nélkül

1. A blogon, a cikkek alatt hozzászólással ezt megteheted. Előny: ingyenes, egy héten belül általában választ kapsz. Hátrány lehet: nincs részletes információ átadás, így a válaszom nem teljesen személyre szabott, és nem részletes, csak egy rövid iránymutatást tartalmaz.

2. A Békés éjszakák, vidám nappalok könyv tulajdonosainak Facebook csoportjában havi rendszerességgel van kérdezz-felelek adás, ahol tudsz kérdezni tőlem.
Előny: ingyenes, ha megvan a könyvem. Részletesebb lesz a válasz, mint a blogcikkek alatt. Hátrány lehet: fix időpontban tudsz csak kérdezni, havonta 1x,és itt sem teljeskörű és részletes a válaszom, hiszen csak pár mondatnyi személyes információt tudsz megosztani az élő adás ideje alatt és én sem tudok 20-30 percen keresztül válaszolni minden kérdezőnek.

Külön díjért igénybe vehető szolgáltatások

1. E-mail tanácsadás

Részletes útmutatót ad, 8-12 oldalas összefoglalóban írom le neked egy részletes adatlap és alvásnapló alapján az alvásprobléma megoldási lehetőségeit. Van egy ismétlő alkalom is benne, 2 hónapon belül tudsz e-mailben kérdezni. Előnye: teljesen személyre szabott, részletes, bármikor újraolvasható. Hátránya: nincs négyszemközti kommunikáció, limitált a levélváltás. Ha nincs friss alvásnaplód, akkor minimum 3-4 hét, mire választ kapsz.

2. Online kurzusok

A tematikus, megoldásorientált, gyakorlatból vett példákkal illusztrált online tananyagok részletesen tárgyalják a napirend, a nappali és az éjszakai alvással kapcsolatos problémákat, illetve az altatási nehézségeket, meg persze a lehetséges megoldásokat. Előnye, hogy bármikor lehet kérdezni, korlátlan alkalommal időben és gyakoriságban is. Így a tudásanyag mellett személyre szabott válaszokat is kapsz, az utánkövetés pedig igény szerint működik. 2 munkanapos válaszgarancia is van, azaz – itt kapsz leghamarabb választ a kérdéseidre.

Hátrány: nem négyszemközti, hanem online a kommunikáció.

3. Anya, gyere! Klub

Előnye, hogy részletes, személyre szabott tanácsokat, rendszeres kérdezési lehetőséget, szoros utánkövetést kapsz, az előfizetéses hónapok számát pedig te tudod eldönteni. Hátrány: az alap klubban nincs négyszemközti kommunikáció. Ritkán van csatlakozási lehetőség, a következő hivatalos nyitás május körül várható. 

4. Egyéni konzultációk

Előny: teljesen személyre szabott, széleskörű támogatás, rendszeres alkalmak, komplex szemlélet, személyes kontaktus, akár más segítő szakember bevonása is.

Hátrány: alkalmazkodni kell az időpontokhoz, többszöri, rendszeres fix idejű jelenlétet igényel, év közben előfordul szünet, hosszabb várakozási idő. Ez a legdrágább szolgáltatás.

 

Hogyan nem lehet kérdezni? Milyen opciók nem érhetőek el?

1. Bármelyik Facebook csoportban bejegyzés írással
Sajnos a több ezres Facebook csoportok napi 10-20 bejegyzésére és az arra adott válaszokra nincs időm reagálni. Ha van rá tömeges igény, akkor indulhat olyan Facebook csoport, ahol mindenkinek válaszolok, egy előfizetéses program részeként. Az előfizetés díja kompenzálhatja azt, hogy például kevesebb klubtag vagy egyéni konzultáció fér így bele az időmbe.

2. E-mailben, Messenger üzenetben. Ugyanaz a szituáció, mint a Facebook csoportokban, kapacitáshiány miatt nincs lehetőség így kérdezni.

3. Rövid, egyszeri alkalmas, de teljes körű, komplex konzultáció.

Az a helyzet, hogyha teljeskörű, személyre szabott, mindenre kiterjedő tanácsadást szeretnél, az összes felmerülő kérdésedre és lehetséges változásokra kimerítő választ, menetrendet, megoldást, akkor arra nem elég 20 perc. 20 perc még az alvásprobléma részleteinek, komplexitásának feltérképezésére sem elég, nem hogy arra, hogy arról is beszélgessünk, hogy 3 hónap múlva majd mire kell készülni. Egy teljeskörű, egyéni megoldásokat megtaláló, szoros együttműködésen alapuló, több alkalmas konzultáció akár 6-8 órát is jelent és hónapokig tart, így működik jól a tanácsadás. Már a konzultációkat megelőző, általad kitöltött adatlap adatainak és az alvásnaplónak az elemzése is kb. 1 óra, és ekkor még egy percet sem beszélgettünk, és egyetlen tanács sem hangzott el.

Az pedig szintén nem működik, hogy kellő részletességű információ nélkül részletes, személyre szabott tanácsokat adjak. Alvásnapló nélkül nem tudok napirenddel kapcsolatos tanácsokat adni, vagy a megfelelő infok nélkül megmondani, hogy vajon miért ébred fel hajnali 3-kor a babád.

4. “Bármikor rámcsörgösz és segítek” lehetőség:

Az a helyzet, hogy én egy ugyanolyan kétgyermekes anyuka vagyok, mint sokatok. Én is zsonglőrködöm a munka-család-énidő-barátok-tanulás Bermuda-sokszögben, és – őszinte leszek – szeretem beosztani magam az időmet. Iszonyatosan megzavarja a napjaim menedzselését, ha folyton csörög a telefonom, emailek és üzenetek villannak fel állandóan. A konzultációs vagy klubnapokon egész nap a jó ideje időpontot foglalt családokra koncentrálok. Más napokon viszont tanulok, egyetemre járok, új tananyagokat vagy cikkeket állítok össze, vagy megbeszéléseket tartok. Vagy akár szabadságon vagyok. Sem egy konzultáció közepén, sem egy videófelvétel készítése alatt, sem az egyetemi tanórán nincs lehetőségem azonnal felvenni a telefont.