A fehér zaj egy kiváló lehetőség lehet arra, hogy segíts a gyermekednek biztosítani a megfelelő alvási körülményeket, sőt bizonyos kutatások szerint a gyermekek megnyugtatásában is hasznos szerepet játszhat ez az eszköz. Viszont mint minden eszközzel, módszerrel, megoldással, ezzel is csínján kell bánni, nem old meg minden alvásproblémát, és vannak olyan esetek, amikor nem javasolt a használata.

A fehér zaj egy olyan véletlenszerű zaj, aminek a hangnyomás szintje állandó. Leegyszerűsítve ezt úgy is mondhatjuk, hogy nagyjából a porszívó vagy a hajszárító zúgásához hasonlít ez a zaj. Ezt a zajt többféle forrásból előidézhetjük, vannak rá letölthető applikációk, illetve konkrétan fehér zajt generáló készülékek is, de van, aki a konyhai szagelszívót használja erre a célra. Emellett léteznek hasonló módon működő, de nem fehér zajt, hanem különböző hangokat utánzó eszközök is, pl. az anya szívverését, a méhben hallható hangokat, a víz csobogását vagy az esőt imitálók.

Hogyan hat a fehér zaj a babák alvására?

A fehér zaj egyrészt segít elnyomni a környezet éles és hangos hangjait, például a kutyaugatást, az autók dudáit, az ajtó becsapódását vagy a testvérek kiabálását. Tehát, a gyermeket kevésbé zökkenti vagy zavarja egy-egy ilyen zavaró hang, akár az elalvás alatt, akár az alvás közben.

Másrészt, a fehér zaj a babák megnyugtatásában is segíthet, pont emiatt ajánlja a megfontolt használatát az UpToDate (nemzetközi orvosszakmai adatbázis, ahol több ezer kutató, szakorvos szemlézi a legújabb kutatási eredményeket és ad ki javaslatokat, protokollokat a gyakorló orvosoknak világszerte számos témában) akkor, ha a gyermeknél kólika vagy másnéven excesszív sírászavar áll fenn.

A fehér zaj hatékonyságát egy olyan kutatásban vizsgálták a kutatók, ahol újszülött babáknak kapcsoltak különböző fehér zaj hangokat, és azt figyelték, hogy milyen gyorsan alszanak el a picik. Az volt a tapasztalat, hogy a fehér zajt hallgató babák hamarabb, gyorsabban el tudtak aludni, mint a másik csoport tagjai.

Minden gyermek egyformán reagál a fehér zajra vagy a hasonló hangokra?

Természetesen nem. Ebben a kérdésben is egyéni érzékenység és egyéni temperamentum kérdése, hogy a fehér zaj mennyire hatékony, hogy mennyire működik egyáltalán egy adott gyermeknél.

Vannak olyan gyerkőcök, akiket zavar bármilyen jellegű zaj, ők a teljes csöndet szeretik az alváshoz is, meg úgy egyébként sem szeretnek zajos környezetben lenni, ez elfárasztja, nyugtalanná teszi őket. De ugyanez igaz lehet például a folyamatosan menő rádióra vagy tévére, vagy az egyfolytában működő és hangokat adó háztartási berendezésekre is. Vannak olyan gyerkőcök, akiket ez nem zavar, sőt, akár meg is könnyítheti az az elalvásukat, ha nincs teljes csend, más gyermekek pedig tiltakoznak ez ellen. Mindenféle hangos vagy folyamatos monoton zaj zavarja őket.

Tehát itt is nagyon fontos, hogy a saját gyermekünk saját igényeit és tulajdonságait megismerve próbáljuk ki, vagy felejtsük el a fehér zaj használatát. És ugyanez igaz a különböző egyéb hangokat utánzó készülékekre is. Ezek is változó módon hatnak a gyermekekre. Van, aki megnyugszik tőlük, van, aki el is tud aludni így, más gyermekekre meg egyáltalán nem hat, sőt akár zavaró is lehet.

Mik lehetnek a veszélyei a fehér zajnak?

  • 2014-ben az American Academy of Pediatrics, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia végzett egy vizsgálatot, amelyben több népszerű fehér zajt generáló készüléket vizsgált meg. Az eszközök egytől-egyig megbuktak a hangerősség teszten, a baba közelébe helyezve azokat mind nagyobb hangerővel szóltak, mint a csecsemők közelében megengedett 50 decibel. Emiatt az a javaslat született, hogy ezeket az eszközöket nem szabad 2 méternél közelebb tenni a baba füléhez, és a lehető legkisebb hangerőn érdemes használni, védve a babát az esetleges halláskárosodástól.

  • Emellett a vizsgálatok azt is feltételezték, hogy a túl hangos és állandóan menő fehér zaj gátolhatja a baba későbbi beszédfejlődését, így – mint mindennel – ezzel az eszközzel is érdemes csínján bánni, meggondoltan használni.

  • Ezen kívül, nagyon fontos a biztonságos alvás szabályainak betartása is. Nem kerülhet olyan eszköz a gyermek ágyába vagy a baba közelébe, ami árammal működik, aminek zsinórja van, ami kis darabokra szedhető szét, vagy ami egy nagy, puha plüssállatba van beépítve.

A fehér zaj használata szokássá válhat?

Ha a gyermeket rendszeresen az fehér zaj használata segítségével altatják a szülők, akkor a csemete összekapcsolja a két eseményt, és fokozatosan kialakul egy olyan altatási szokás, ahol a fehér zaj szerves része a szokásos elalvási körülményeknek. Sok esetben ezt a gyermekek akár végig az alvások alatt is igényelhetik, vagy minden megébredésnél vissza kell kapcsolni a zajt, hogy a gyermek folytatni tudja az alvását. A fehér zaj ugyanolyan szerepet tölt be, mint  a cumi, a ringatás vagy a szülői jelenlét az elalvások idején. Ha a gyermek elkezd ragaszkodni a fehér zajhoz, akkor könnyen lehet, hogy nehezen fog tudni elaludni nélküle (pl. a bölcsiben, oviban), vagy a mikroébredések kapcsán mindig igényelni fogja a zajt a visszaalvásokhoz.

Nyilván ez sem igaz minden gyermekre, minden élethelyzetre, de sokszor előfordul.

Hogyan érdemes elhagyni a fehér zajt?

Ha már nem szeretnéd használni a fehér zajt vagy egyéb hangokat, akkor leginkább fokozatosan tudod elhagyni az altatások menetéből, például az Apró lépések metódus alapján. Tehát, vagy fokozatosan egyre később kapcsolod be, vagy egyre korábban ki, vagy egyre halkabbra veszed, a gyermek reakcióit figyelve.

Érdemes úgy használni a fehér zajt, hogy engem személy szerint zavar a hangja?

Nem igazán. Ha téged zavar a hangja, akkor sem az altatások nem lesznek kellemes tevékenységek neked, nem fogsz tudni igazán ráhangolódni a babára, nm fog tudni nyugodt maradni, ha a zaj közben irritál téged. Ráadásul, ha alvás közben is megy a zaj, akkor a pihenésedet is könnyen megzavarhatja, emiatt sem érdemes ilyen esetben rendszeresen használni.

Mi a helyzet a szívhangokat adó plüssállatokkal vagy a baba mocorgására aktiválódó, hangot adó készülékekkel?

Ezeknél az eszközöknél is érdemes mérlegelni:

  • Vajon az eszköz megfelel a biztonságos alvás feltételeit előíró javaslatoknak?

  • Vajon az eszköz használatának mi a célja? 1-1 apró megébredés kivédése vagy az átaludt éjszaka? És ez mennyire reális elvárás?

  • Ha nem válik be az eszköz, akkor ki lesz a hibás? Haragudni fogok a gyermekemre, hogy nem elégszik meg egy hanggal?

Összefoglalva, a fehér zaj óvatos és megfontolt használatát ajánlják a szakmai szervezetek. De ez sem egy csodaszer, nem válik be minden élethelyzetben, minden gyermeknél és csak akkor érdemes használni, ha tényleg segíti az elalvást vagy a nyugodt alvást, a leghalkabb hangerőn alkalmazva.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Sarah C. Hugh, Nikolaus E. Wolter, Evan J. Propst, Karen A. Gordon, Sharon L. Cushing and Blake C. Papsin: Infant Sleep Machines and Hazardous Sound Pressure Levels, Pediatrics March 2014, peds.2013-3617
  • J A Spencer, D J Moran, A Lee, and D Talbert, White noise and sleep induction, Arch Dis Child. 1990 Jan; 65(1): 135–137.
  • www.uptodate.com