A babák napirendje – a napirend fontossága

Sokan nem is gondolják, hogy a napirend, a jó nappali alvások, az esti altatás jó időzítése és a megfelelő időpontú reggeli ébredés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a baba jól aludjon.

 Csak legyintenek arra, hogy a nappali alvások kevésbé fontosak:

„Ugyan már… majd alszik akkor, ha álmos, vagy útközben, valahol, valamikor, valamennyit… Nem is ez a lényeges, csak az éjszakai alvás a fontos!”

Ez viszont egy óriási tévhit.

A nappali alvások ugyanolyan fontosak a baba jó egészsége, jó fejlődése, jólléte tekintetében, mint az éjszakai pihenés. Nem szabad elbagatellizálni a napirend fontosságát, legyinteni a nappali alvásokra, mert ennek számos következménye lehet.

Általában a szülők bele sem gondolnak, hogy a nem ideális napirendű gyermek könnyen lehet nyűgösebb, kialvatlanabb, extra éjszakai ébredéseket produkáló, nyugtalanul alvó, nyughatatlan, túlérzékeny, és nehezen kezelhető baba, főleg hosszútávon. Persze, nem mindenki és nem ugyanolyan mértékben. Hiszen mindenki ismeri a szomszéd Pistikét. Ő ugye egész nap nem alszik, az éjszakát mégis átalussza. Órákat ébren van, pedig már rég aludnia kéne és még sincs semmi baja. Persze, látszólag. Meg az anyukája szerint.

Azt gondolom, hogy ezek a vélekedések inkább városi legendák. A gyermekek túlnyomó többségének igenis fontos a megfelelő nappali alvás, erre számos kutatás történt. Ezek időzítése, minősége, mennyisége és ezzel összefüggésben természetesen az éjszakai alvás kezdete, hossza, a reggeli ébredés ideje is fontos.

Beszéljünk arról, milyen a jó napirend.

Szoktam tapasztalni, hogyha rákérdezek, hogy milyen a baba napirendje, rendszerint jön a válasz, hogy: „Oh… hát az jó, mert fix!”

Itt csalódást kell okoznom azoknak a szülőknek, akik azt gondolják, hogy a fix napirend a jó napirend. Az a jó napirend, ami a babának megfelel! Az kell, hogy fontos legyen, hogy az ő valódi
igényeinek megfelelő számú és mennyiségű alvás legyen napközben.

Persze vannak olyan időszakok a baba életében, amikor ki lehet alakítani egy fix napirendet. Egy ideig. Egészen addig, amíg a baba igénye nem változik. Márpedig, ha az megváltozik, és előbb vagy utóbb úgyis meg fog, akkor a fix napirend megy a kukába. Aztán jöhet az, hogy kitaláljuk vajon merre változott a baba igénye, és hogyan kéne átalakítani a napi menetrendet úgy, hogy továbbra is megfeleljen.

Közben figyelnünk kell arra is, hogy nekünk se jelentsen óriási problémát az új rend, hiszen a baba napirendjének és a mi napirendünknek valamennyire egyeznie kell. Stimmelnie, mert – azért valljuk be – óriási erőfeszítésbe telik egy éjszakai bagoly típusú anyának a reggeli 4 vagy 5 órási
ébredés.

A napirend megváltozása nem csak a szülőket kényszeríti újbóli alkalmazkodáshoz, hanem a babát is.
De semmiképp sem szabad elhanyagolni az anya, apa vagy a tesók, esetleg nagyszülők igényeit sem.

Tehát, a napirend nem attól jó, mert fix, a napirend attól jó, mert a babának jó és mi is tudjuk tartani.

A tényleg jó napirend inkább rugalmas, minden nappal egy picit más. Mert nem vagyunk robotok. Nem minden nap ébredünk ugyanakkor, nem ugyanannyi az alvásigényünk és nem minden nap telik totálisan ugyanúgy. Ez magától értetődően befolyásolja a baba alvásidejét, alvásigényét, elfáradásának mértékét is. Így a mi hangulatunkat, lelkiállapotunkat, türelmünket és fáradékonyságunkat is. Ezt mind bele kell kalkulálni, ha azt szeretnénk, hogy megfelelő
napirendünk legyen.

A jó napirend nem csak rugalmas, hanem változó is. A baba fejlődik, az első pár évben hatalmas
tempóban. Ennek tudatában nem is várhatjuk el, hogy hónapokon, sőt, éveken keresztül ugyanolyan
igénye legyen az alvásra. Totál más alvásigénye van egy újszülöttnek, mint egy kétéves totyogónak.
Más lesz az a körülmény, ahol már pihentetően tud aludni, más lesz az alvással töltött percek, órák
száma is.

Így tehát a jó napirend rugalmasan alkalmazkodik és folyamatosan változik. Akár hétfőről keddre is. Számtalanszor kétségbeesetten jelentkeznek nálam a szülők, hogy a szerdai nap nem olyan lett, mint a többi. De hát ez semmit sem jelent! Ez nem fogja azt jelenteni, hogy innentől kezdve káosz lesz az egész hét, na meg a hónap is. Ez csupán annyit jelent, hogy valami történt. Valami, ami miatt a babának megváltozott az ébrenléti ideje. Lehet, hogy csak aznap, mert izgalmasabb volt a program és hamarabb elfáradt, vagy csak nyűgösebb, beteg lesz. Netán hamarabb ébredt, mert rosszkor csöngetett a postás. De lehet, hogy véglegesen megváltozott az alvásigénye.

Megszámlálhatatlanul sok változó befolyásolja a napirend megváltozását, ezt el kell fogadni. Vannak ilyen napok, meg vannak olyan napok. Ha átlagban jó a napirendünk, akkor egy nap, ami nem úgy sikerül mint a többi, nem okoz hosszútávú problémát.

A jó napirend kialakításához az összes szempontot figyelembe kell vennünk. Nagyon nem elég, ha a mintanapirendet fogjuk és ráerőltetjük a gyerekre. Próbáljuk meg alapon, lesz, ami lesz elvek alapján. Aztán katonásan be akarjuk tartani, hogy márpedig a gyerkőcnek ennyi időt kell ébren lenni, most ennyi percet kell aludni, ott annyi perc jut az elalvásra. Ezt forszírozzuk hónapokig, aztán csodálkozunk, ha egyre rosszabb a helyzet. De ugyanez a gond azzal is, ha az előbb említett tökéletes alvású Pistike napirendjét próbáljuk rászabni a gyermekünkre, miközben az ő igényei teljesen mások. Hamarabb akarunk kétalvásos menetrendet, mert hét hónaposan már az a menő. Mert a szülőnek ez kényelmesebb.

Itt jön szóba a fix napirend mítosza, mely szerint ha egyszer kialakult a fix napirend, akkor az úgy is marad. El kell szomorítsalak, nem marad úgy. Ha csökken a baba alvásigénye, nőnek az ébrenléti idők vagy változik az alvások hossza, akkor változnia kell a jól bevált napirendnek is.

Egy valamire kell tehát biztosan felkészülnünk, a napirend változására. Nem szabad homokba dugni a fejünket és azt mondani, hogy: „Ugyan már… majd alszik, amikor fáradt” meg „majd magától lefekszik”. Szerintem nincs olyan baba-mama Facebook csoport, ahol nincs legalább egy olyan videó megosztva, ahol a gyermek beleájul a makarónis táljába evés közben és így is képes elaludni. Vajon mennyire lehet fáradt az a baba, aki képes erre? Biztos, hogy ez vicces? És vajon tényleg azt gondoljuk, hogy rendben van a csemete napirendje?

Egy szó, mint száz: jó napirend rugalmas, változó és változékony, de nagyjából kiszámítható.

Természetesen a baba igényeinek megfelelő, de figyelembe veszi a többi családtag igényeit is.
Emellett alkalmazkodik az adott család életkörülményeihez és életstílusához is. Nem könnyű ennyi
mindent figyelembe venni.

Ha egyedül nem megy, segítek Neked ebben az Anya, gyere! Tudástárban, ahol számos tudásanyag szól arról, hogyan tudod kialakítani a gyermek számára ideális napirendet.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

  • Lisa J. Meltzer, PhD, CBSM, Valerie McLaughlin Crabtree, PhD, CBSMP: PediatricSleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions 2015
  • Practice of Pediatric Sleep Medicine 2014.
  • Purebl György:Te jól alszol? – minden, amit az alvásról és az alvás zavarairól tudni érdemes
  • American Academy of Pediatrics: Sleep
  • UpToDate releváns fejezetei (előfizetéssel elérhető tartalmak)

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Miért jó, ha kitolódik a napirend?

Miért jó, ha kitolódik a napirend? A napirend váltások kapcsán teljesen term [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A rövid nappali alvásokról

Mikor lehet probléma, és mikor életkori sajátosság, ha a baba rövidet alszik nap [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: Ha káosz a napirend…

Ha össze-vissza a baba napirendje, akkor ezt az előadást érdemes megnézned. [...]

TUDÁSTÁR KURZUS: Hogyan toljuk el a gyermek napirendjét?

Üdv a kurzuson! A Hogyan toljuk el a gyermek napirendjét? - kurzus 4+1 leckéből á [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: A napirend váltások miértje és hogyanja

A napirend váltás, amikor a gyermek elhagyja az egyik nappali alvását, minden ba [...]

TUDÁSTÁR CIKK: A fix napirend mítosza

Sok szülő úgy gondolja, hogyha egyszer beállt a napirend, a baba fixen, mondjuk 3 [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Nappal 20 perc alvás után felébred a babád?

Töltsd le az ingyenes összefoglalót és kérd az extra tudásanyagot is!

LETÖLTÖM
2021-02-11T11:04:02+02:00