5. A babák fejlődése – Miért nyűgösek este a babák?

A babák, különösen az újszülöttek és a pár hónapos csecsemők gyakran nyűgösködnek, sírnak a délutáni, kora esti időszakban. Ilyenkor semmi sem jó nekik, ha lerakod őket, akkor az a baj, ha felveszed, az sem jó, nem segít a cici, a cumi, a pörgő-zenélő játékok sem szórakoztatják el a babát. Közben meg persze hazaért a család, vacsorát kellene főzni, meg elmosogatni. A híradót is jó lenne csendben megnézni, és a nagytesó(k) is igényelnék a törődést a hosszú nap után. A baba meg csak sír, egyre keservesebben.

Mi lehet az oka ennek a napi rendszerességgel visszatérő nyűgös időszaknak?

1. A pici babák hasfájása, kólikája gyakran jelentkezik az esti órákban.

2. Ha a baba napközben nem alszik eleget, akkor estére már több órás alváshiánya is lehet. A túlzott fáradság miatt stresszhormonok termelődhetnek a pici szervezetében, mely a fáradtság ellenére felpörgeti a babát, nyűgössé, izgatottá teszi. Emiatt még kevesebbet fog aludni: egyrészt nehezen tud ellazulni ebből a nyugtalan állapotból, így az altatás sem lesz egyszerű, ráadásul a stresszhormonok alvás közben is tovább dolgoznak benne, így nyugtalan lesz a baba álma és hamar fel is ébredhet. Másrészt pedig a baba ebben a túlpörgött állapotban nem igazán tűnik álmosnak, így sok anyukában fel sem merül a probléma valódi oka, az alváshiány.

3. Túl sok inger éri a babát este. A pici újszülöttek és csecsemők számára sok esetben még túl gyors, zajos és fényes a mi világunk. A tv és a családtagok zaja, a mosógép búgása, a túl erős világítás könnyen túlterheli a baba még fejlődő idegrendszerét.

4. Nincs elég minőségi idő este a babára.
A picik azonnal megérzik, ha sürgetjük őket, ha idegesek vagyunk, ha haladnánk a dolgokkal. Nyilvánvaló, hogy rengeteg teendő felhalmozódik esténként, és jó lenne, ha a baba jobban ellenne magában egy kicsit, de sok csecsemő nagyon érzékenyen reagál arra, ha nem csak rá figyelünk.

Mit tehetünk, hogy az esték is vidáman és békésen teljenek?

1. Ha hasfájásra gyanakszunk, akkor beszéljünk a gyermekorvosunkkal a teendőkről. Ha hirtelen jelentkezik hosszantartó sírás, furcsán viselkedik a baba, egyéb tüneteket is tapasztalunk, minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

2. Ha túl keveset alszik napközben a baba, nehezen megy az altatás, akkor azon kell dolgoznunk, hogy jó alvási szokásokat alakítsunk ki a babánál.

3. Ha az lehet a nyűgösség oka, hogy túl sok inger éri este a picit, akkor érdemes átgondolni az esti szokásokat. Lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy hamarabb tesszük le a babát aludni, így lesz idő a később fekvő nagyobb gyermekekre is. Az is egy lehetőség, hogy késő délutánonként, amíg készül a lecke és a vacsora, apa foglalkozik a babával, elviszi pl. sétálni. A tv-t sem kell feltétlenül bekapcsolni, minden csak szokás kérdése.

4. A minőségi idő sem egyszerű kérdés, hisz nem tudunk egyszerre mindenhol ott lenni és mindenkire figyelni. Meg kell találni azt az egyensúlyi helyzetet, ami a család minden tagjának a legjobb. Jó ötlet, ha hordozzuk a babát, így anya is közel van, de a munka is halad. A nagyobb gyerekeket is bevonhatjuk játékos formában a kicsi körüli teendőkbe, például megcsinálják a baba fürdővizét vagy ringatják egy kicsit a hintában. Természetesen a háztartási feladatok is megoszthatók. Ha az esték nyugodtan telnek, nincs rohanás, akkor mindenki jobban fog aludni az éjszaka.

Szerző:

Dr. Dénes Ivett

bababarát alvás tanácsadó, baba-mama kapcsolati szakember

A témához kapcsolódó exkluzív tudásanyagok a Tudástárban előfizetőinknek:

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: A 2,5 éves Zsolti nem akar aludni…

2,5 éves volt Zsolti, amikor tiltakozni kezdett az altatás ellen. Az anyuk [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ha a baba szeretne máshogy aludni…

A babák alvása rengeteget fejlődik, változik az első pár év során. Teljesen ter [...]

TUDÁSTÁR ELŐADÁS: 6 hónapos baba alvásgondjai esettanulmány

Az előadás egy esetet mutat be, egy 6 hónapos babáról szól, aki keveset alszik [...]

TUDÁSTÁR ESETTANULMÁNY: Tomi, Gréta és János története, avagy kilábalás a kialvatlanság ördögi köréből

Az alábbi esettanulmány a 9 hónapos Tomi és családja történetét meséli el, a nap [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Ásít, biztosan álmos mítosza

Ha ásít, akkor álmos... - ilyen egyszerű. Biztos? Az ásítás az egyik jele annak, [...]

TUDÁSTÁR CIKK: Miért ébred fel a baba, ha lerakom?

"Elaltatom a babát ringatva/cicin, majd lerakom és megyek a dolgomra..." Ez az a [...]

Előfizetek a tudástárra

Ez is érdekelhet:

Exkluzív, tudományos igényességű cikkek, előadások és tréningek kizárólag előfizetőknek

  • Több, mint 30 cikk és esettanulmány

  • 20 órányi előadás

  • folyamatosan bővülő tudásanyag

  • ha nem találod a kérdéseidre a választ, segítünk

2021-02-16T11:01:23+02:00