A babák, különösen az újszülöttek és a pár hónapos csecsemők gyakran nyűgösködnek, sírnak a délutáni, kora esti időszakban. Ilyenkor semmi sem jó nekik, ha lerakod őket, akkor az a baj, ha felveszed, az sem jó, nem segít a cici, a cumi, a pörgő-zenélő játékok sem szórakoztatják el a babát. Közben meg persze hazaért a család, vacsorát kellene főzni, meg elmosogatni. A híradót is jó lenne csendben megnézni, és a nagytesó(k) is igényelnék a törődést a hosszú nap után. A baba meg csak sír, egyre keservesebben.


A sorozat további részei:

1. A babák fejlődése – újszülöttkor

2. A babák fejlődése – hogyan segítsünk az újszülöttnek jól aludni?

3. A babák fejlődése – 1-3 hónapos babák alvása

4. A babák fejlődése – a csecsemőkori hasfájás


Mi lehet az oka ennek a napi rendszerességgel visszatérő nyűgös időszaknak?
1. A pici babák hasfájása, kólikája gyakran jelentkezik az esti órákban.

2. Ha a baba napközben nem alszik eleget, akkor estére már több órás alváshiánya is lehet. A túlzott fáradság miatt stresszhormonok termelődhetnek a pici szervezetében, mely a fáradtság ellenére felpörgeti a babát, nyűgössé, izgatottá teszi. Emiatt még kevesebbet fog aludni: egyrészt nehezen tud ellazulni ebből a nyugtalan állapotból, így az altatás sem lesz egyszerű, ráadásul a stresszhormonok alvás közben is tovább dolgoznak benne, így nyugtalan lesz a baba álma és hamar fel is ébredhet. Másrészt pedig a baba ebben a túlpörgött állapotban nem igazán tűnik álmosnak, így sok anyukában fel sem merül a probléma valódi oka, az alváshiány.

3. Túl sok inger éri a babát este. A pici újszülöttek és csecsemők számára sok esetben még túl gyors, zajos és fényes a mi világunk. A tv és a családtagok zaja, a mosógép búgása, a túl erős világítás könnyen túlterheli a baba még fejlődő idegrendszerét.

4. Nincs elég minőségi idő este a babára.
A picik azonnal megérzik, ha sürgetjük őket, ha idegesek vagyunk, ha haladnánk a dolgokkal. Nyilvánvaló, hogy rengeteg teendő felhalmozódik esténként, és jó lenne, ha a baba jobban ellenne magában egy kicsit, de sok csecsemő nagyon érzékenyen reagál arra, ha nem csak rá figyelünk.

Mit tehetünk, hogy az esték is vidáman és békésen teljenek?

1. Ha hasfájásra gyanakszunk, akkor beszéljünk a gyermekorvosunkkal a teendőkről. Ha hirtelen jelentkezik hosszantartó sírás, furcsán viselkedik a baba, egyéb tüneteket is tapasztalunk, minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

2. Ha túl keveset alszik napközben a baba, nehezen megy az altatás, akkor azon kell dolgoznunk, hogy jó alvási szokásokat alakítsunk ki a babánál.

3. Ha az lehet a nyűgösség oka, hogy túl sok inger éri este a picit, akkor érdemes átgondolni az esti szokásokat. Lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy hamarabb tesszük le a babát aludni, így lesz idő a később fekvő nagyobb gyermekekre is. Az is egy lehetőség, hogy késő délutánonként, amíg készül a lecke és a vacsora, apa foglalkozik a babával, elviszi pl. sétálni. A tv-t sem kell feltétlenül bekapcsolni, minden csak szokás kérdése.

4. A minőségi idő sem egyszerű kérdés, hisz nem tudunk egyszerre mindenhol ott lenni és mindenkire figyelni. Meg kell találni azt az egyensúlyi helyzetet, ami a család minden tagjának a legjobb. Jó ötlet, ha hordozzuk a babát, így anya is közel van, de a munka is halad. A nagyobb gyerekeket is bevonhatjuk játékos formában a kicsi körüli teendőkbe, például megcsinálják a baba fürdővizét vagy ringatják egy kicsit a hintában. Természetesen a háztartási feladatok is megoszthatók. Ha az esték nyugodtan telnek, nincs rohanás, akkor mindenki jobban fog aludni az éjszaka.


Szerző: Dénes Ivett
Forrás: http://www.jpeds.com/article/S0022-3476(17)30218-4/abstract
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1348/026151004X22962
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-8624.1996.tb01872.x

 

Ez is érdekelhet:

Nappali alvások

Babák alvásigénye

Hasznos linkek:

Békés éjszakák, vidám nappalok könyv

Magazin:

Konzultációs lehetőségek:

Tanfolyamok, kurzusok:

Klubok, csoportok:

Facebook oldal:

Youtube csatorna

Instagram oldal