Home/Nem alszik a baba
Nem alszik a baba 2016-09-20T10:17:36+00:00

Mit tehetünk, ha nem alszik a baba?

Mi a barátok egyik első kérdése az újdonsült anyukához: ” És jó baba, alszik éjszaka? ” Szerencsés esetben a válasz igen. De a szülők többsége előbb-utóbb tapasztalni fogja, hogy a baba nem úgy és akkor alszik, ahogy elképzelték. Ez lehet átmeneti probléma, adódhat abból, hogy a szülőknek túlzott elvárásai vannak, de lehet egy állandósult gond is, mely hónapokig, netalán évekig megkeseríti a család életét.

Ha nem alszik a baba, nem alszik a család sem. Az állandó kialvatlanság feszültségeket szül, a tehetetlenség érzése egyre jobban eluralkodik a családon, a szülők egymást hibáztatják és óhatatlanul mérgesek a babára is. Ez természetesen bűntudatot okoz, a szülők magukra maradnak, úgy érzik, már mindent megpróbáltak, de semmi nem segít. Megvettek már minden könyvet az alvásról, bújták az internetet hasznos infókért, de a sok tanács között nem tudnak eligazodni.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Először is, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül! A különböző vizsgálatok alapján a gyermekek 25-35%-a küzd alvásproblémákkal hosszabb vagy rövidebb ideig 18 éves koráig. Ezen problémák nagy része az első három évre tehető, de akár a kamaszkorig is elhúzódhat néhány esetben.

Emellett fontos tisztában lenned a gyermekek “normális” alvásritmusával, hogy reális elvárásaid legyenek a baba alvásával kapcsolatban. Erről itt találsz részletes információt:

A baba alvásának fejlődése – újszülöttkor I.

A baba alvásának fejlődése – újszülöttkor II.

Az alvás -luxus vagy szükséglet?

Hányszor aludjon nappal a baba?

Mennyi a babák alvásigénye?

Ha elég erősnek és eltökéltnek érzed magad, hogy önállóan belevágj abba, hogy segíts a babádnak jobban aludni, akkor itt találsz hasznos tippeket:

5 lépés a jó napirendért

Keveset alszik éjjel a baba?

Csak cicin alszik el

Hogyan előzzük meg az éjszakai ébredéseket?

Fogzás

Önálló elalvás

Meddig eszik éjszaka a baba?

Miért ébred fel éjszaka a baba?

Az éjszakai ébredések 22 oka

Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat? I., II. rész

Alvástréning módszerek

Mire jó az alvástréning?

Leggyakoribb alvászavarok

Ingyenes alvástanácsadás: itt tudsz kérdezni>>

Még több hasznos információra vágysz?  Iratkozz be az ingyenes, 2 hónapos Édes álom alvástanfolyamra!