Home/Esti lefektetés/Mikor menjen a baba este aludni?

Mikor menjen a baba este aludni?

 

adorable-19589_640A jó éjszakai babaalvás egyik alapvető feltétele az, hogy elég időt adjunk a picinek az éjszakai alvásra. Azaz időben menjen este lefeküdni. Na de mégis, mikor? Ez sok mindentől függ:

  • mikor kelt fel a pici az utolsó/a délutáni alvásából?
  • mennyit tud ébren maradni a baba két alvás között?
  • mikor kel a baba reggel?
  • mindegy, hogy a gyermek mikor ébred, vagy indulni kel reggel valahova?
  • mennyi a baba alvásigénye?
  • hogyan alszik napközben?

Nézzük meg ezeket a tényezőket részletesen is:

  1. Mikor kelt fel a pici az utolsó/délutáni alvásából?

Függ az esti lefektetés ideje attól, hogy a baba mikor ébredt fel az utolsó nappali szundizásból. Főleg kisebb babáknál nagyon fontos, hogy ne az órához, hanem az ébredés időpontjához igazítsuk a lefekvés idejét. Ráadásul az is számít, hogy mennyit aludt a baba. Ha a szokásosnál hamarabb ébredt a szundiból, akkor hozzuk előbbre fél órával a lefektetést arra a napra, hogy megelőzzük, hogy a baba túlságosan elfáradjon addigra, mire ágyba kerül.

2. Mennyit tud ébren maradni a baba két alvás között?

Nagyon fontos információ a babáról, hogy mennyit bír ki két alvás között elfáradás nélkül. Ha ugyanis ezzel nem vagyunk tisztában, és csak akkor próbáljuk este lefektetni a picit, mikor már szemmel láthatóan fáradt, nagyokat ásít, dörzsöli a szemét és nyűgös, akkor már egy picit elkéstünk. A babát akkor kell lefektetni, amikor még nem látjuk igazán álmosnak, de már letelt az az idő, amit elfáradás nélkül kibír. Azaz, ha a baba 2 órát tud vidáman, fáradtság nélkül ébren maradni, akkor még a 2 óra letelte előtt ágyba kell kerülnie. Hiszen még az elalváshoz/altatáshoz is idő kell.

Honnan tudhatod, hogy a baba meddig tud ébren lenni? A legegyszerűbb, ha megfigyeled őt: ha jól kialudta magát, akkor ébredés után vidám, mosolygós, kíváncsi. Egy idő után kezd picit lassulni, már nem csillog úgy a szeme, kevésbé hevesen mozog. Ez az idő az, mikor elfáradt a pici. Ha ilyenkor nem teszed le aludni, a következő történik: az átmenetileg nyugodtabb baba újra felélénkül, de már máshogy viselkedik, mint az ébredésénél. Nyűgösebb, türelmetlen, nyugtalan lesz. Ez már az alapos fáradtság jele. Majd elkezd sírni, dörzsöli a szemét, nagyokat ásít, már semmi nem jó neki. Ilyenkor már nagyon-nagyon fáradt. Ha eddig vársz, a baba nagyon nehezen fog már megnyugodni és elaludni.

3. Mikor kel a pici reggelente?

Ha a pici fix időpontban ébred reggelente, akkor érdemes ahhoz mérni az esti lefektetés idejét. A gyerkőcöknek az első életévekben 10-12 órás éjszakai alvásra van szükségük, így könnyen visszaszámolhatjuk az esti lefektetés idejét.

4. Időben kell kelni reggel?

Ha fontos, hogy reggel időben ébredjen a baba, akkor mindenképp ehhez igazítsuk az esti lefektetés idejét is. Nincs rosszabb, mint az este nehezen elalvó, éjjel gyakran ébredő babát még reggel fel is kell ébreszteni, mert indulni kell valahova.

5. Mennyi a baba alvásigénye?

Ezt mindenképp figyelembe kell venni, ha a megfelelő időpontban akarjuk letenni a babát aludni.

6. Hogyan alszik napközben?

Ha a baba épp áttér a 3-ról a 2, vagy a kettőről az egy nappali alvásra, átmenetileg szükség lehet az esti lefektetés előbbre hozására, hisz a növekvő ébrenléti idők miatt jobban elfáradhat estére a pici.

Kapcsolódó cikkek:

Miért nyűgösek este a babák?

Vajon eleget alszik éjjel a baba?

Hányszor alszik a baba napközben?

2017-12-31T07:10:58+00:00