Home/Alvásproblémák, Éjszakai ébredések/Meg kell tanítani a babát önállóan elaludni?

Meg kell tanítani a babát önállóan elaludni?

Ez egy kényes kérdés. Sokakban indulatokat szül. Szerintem leginkább amiatt, hogy van néhány makacs tévhit ezzel kapcsolatban. Nem értek azzal egyet, hogy a babáknak x idős korukban át KELL aludniuk az éjszakát. Azzal sem értek egyet, hogy az anyáknak éveken át cicivel, ringatással, cumival KELL minden éjszaka visszaaltatniuk az óránként ébredő gyermeküket, mert ha lázadni mernek ez ellen, akkor rossz anyák.  Szeretném, ha minél több anyuka találna rá a saját útjára és nem érezné attól rosszul magát, ha az ösztöneire hallgat.

Sokféle módja van a baba lefektetésének. Vannak, akik beteszik a kiságyba a gyermeküket, kimennek a szobából és a kicsi magától elalszik. Mások több segítséget nyújtanak az elalváshoz: cici, cumi, ringatás, hinta, összebújás, babakocsi, mesemondás, éneklés, simogatás és még folytathatnám. Mindegyik módszer jó, minden család azt választja, ami a legjobb a babának és a szülőknek.

Hozzám általában akkor fordulnak a családok, ha mégsem olyan jó minden. Két eset szokott előfordulni: vagy a szülők érzik úgy, hogy nagyon megterhelő már nekik a módszer, vagy a baba kezd el tiltakozni az eddig  jól bevált szokások ellen. Mindkét esetben szükség van a változtatásra, új altatási szokások bevezetésére.

Ha változtatásra van szükség, akkor az egyik megoldás a babát megtanítani arra, hogy kevesebb segítséggel, önállóbban tudjon elaludni. Ahhoz, hogy megértsük, hogy ez miért működhet, beszélni kell egy keveset az alvási ciklusokról:

Alvás közben mély és felszínes alvási fázisokon megyünk keresztül. A mély alvási periódusokban nehezen, a felszínes alvási szakaszokban könnyebben felébredünk. Ezek a felébredések gyakoriak, mindenkinél előfordulnak, csak nem emlékszünk rájuk. Arra jók, hogy ellenőrizzük a környezetünket: nem fázunk-e, szomjasak vagyunk-e, nem fáj-e valamink, kényelmesen fekszünk-e, stb. Ha minden rendben, akkor alszunk is tovább, ez az ébredés nem zavarja meg az álmunkat, reggel nem is emlékszünk rá. Viszont ha valami zavaró tényezőt tapasztalunk, akkor “tényleg” felébredünk, és megoldjuk a problémát: feljebb csavarjuk a fűtést vagy betakarózunk, iszunk egy pohár vizet, vagy kimegyünk a wc-re.

A kisgyermekeknél is működik ez a figyelő funkció. Ha felébrednek és éhesek, fáznak, egyedül érzik magukat, bepisiltek, fáj a foguk, akkor nem alszanak vissza, hanem jeleznek a szüleiknek. Ezzel nincs is semmi gond, hisz azért vagyunk, hogy ilyen esetekben segítsünk nekik. A gond akkor van, ha a baba felébred, mindent rendben talál, mégis jelez a szüleinek. Miért csinálja ezt? Általában azért, mert azt szokta meg, hogy az elalváshoz szüksége van a szülei segítségére. Ha a lefektetésnél a cicin, cumin, kézben, hintában, babakocsiban, anyán aludt el, akkor ezt igényli minden felébredésnél is. Ebben a szituációban jelent megoldást az önálló elalvás megtanítása a babának.

Összefoglalva tehát: nem kell mindenképp megtanítani önállóan elaludni a babát. Akkor érdemes erre megtanítani a piciket, ha a gyakori éjszakai ébredések hátterében a baba önálló visszaalvási nehézsége áll, és a szüleire ez túl nagy terhet ró.

Egy fontos dolgot azért kiemelnék: a babáknak sem tesz jót az, ha hónapokon, éveken keresztül minden éjszaka óránként felébrednek. Nekik ugyanúgy nem pihentető a gyakori ébredésekkel tarkított alvás, mint a szüleiknek.

Ami még érdekelhet:

Hogyan tanítsam meg a babát az önálló elalvásra?

Az éjszakai ébredések okai

Eleget alszik a gyermek?

Csak cicin alszik el…

 Szeretnél még többet tudni a babák alvásáról? Iratkozz be az ingyenes, két hónapos Édes álom alvástanfolyamra! A leckéket e-mailben kapod meg, és most több meglepetés is vár Rád!

Kérlek, valós nevet és e-mail címet adj meg, mert csak akkor kapod meg a leveleket. Bármikor meggondolhatod magad és a hírlevelek alján lévő linkre kattintva leiratkozhatsz a tanfolyamról. Köszönöm
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80448/2014. Adatkezelési tájékoztató
2016-11-24T15:04:54+00:00