Home/Alvásproblémák, Esti lefektetés, Napirend/Hogyan toljuk el a baba napirendjét?

Hogyan toljuk el a baba napirendjét?

A NAPIREND ELTOLÁSAA pici még éjfélkor is fenn van? Vagy már délután 5-kor aludni menne? Minden reggel hajnalban kipattannak a szemei és sehogy sem akar visszaaludni?

Hogyan érd el, hogy a babád “normális” időben menjen este aludni és keljen reggel?

 • Először is, nem árt tisztázni, mi a normális. A babáknak az első pár évben 9-12 óra éjszakai nyugalomra van szükségük. Azt, hogy mikor kezdődik náluk az éjszaka, számos tényező befolyásolja. Az egyik a baba belső ritmusa. Vannak eredendően korán fekvő és korán kelő gyermekek, a pacsirták; és későn ébredő éjjeli baglyok. Az ő bioritmusok órákkal tér el egymástól, a pacsirta gyerkőc reggel 6-kor kicsattanó energiával ébred, miközben mi azt sem tudjuk, hol vagyunk, az éjjeli bagoly típusú baba pedig még este 10-kor is vidáman játszik. A tapasztalataim azt mutatják, hogy az este 6 óra körüli elalvástól a reggel 9 óra körüli ébredésig terjed a “normális” tartomány, amikor azt mondhatjuk, hogy a baba éjjel alszik és nincs elcsúszva a napirend.
 • Persze a babák természetes alvásritmusát számtalan tényező befolyásolja: a család esti szokásai, az alvás körülményei, a reggeli ébresztések, a hajnali ébredések kezelése, a nappali alvások ideje, hossza. A pacsirta gyerkőc hiába fárad el este 7-kor, ha akkor még javában vásárol vagy épp a vacsorához készülődik a család. A bagoly típusú gyermekeknek pedig ritkán sikerül reggel 6-kor maguktól felébredniük ahhoz, hogy időben indulni tudjatok az oviba. A modern világ és a felnőttek alváshigiénés szokásai sajnos nem a hosszú, békés éjszakák fontosságát hangsúlyozzák.
 •  A legtöbb éjfél körüli elalvás vagy hajnali 4-es kelés mögött nem a napirend elcsúszása, hanem a baba állandó kialvatlansága és túl kevés alvása áll. Itt nem segít, ha tologatjuk a napirendet, az igazi megoldás a megfelelő alvásmennyiség biztosítása a picinek.
 • A napirendet csak akkor érdemes eltolni, ha az nagyjából fix, azaz a baba kb. 1 órán belül ébred, kel-fekszik, és az alvásidők is hozzávetőlegesen állandóak. Ha a baba hol este 7-kor alszik el, hol 11-kor, hol hajnalban, hol pedig délben kel, akkor előbb a napirend fixálása a cél, utána érdemes az esetleges eltolódásokat korrigálni.
 • Ha eleget alszik a baba, fix a napirendje és nem irreálisak az elvárásaink, akkor lássuk, mi a pontos menete a napirend eltolásának. Nézzünk egy konkrét példát:

Peti baba 1 éves, 2x alszik 1,5 órát napközben, kb. 3 órát tud ébren lenni, és 11-12 órát alszik éjjelente. A probléma az, hogy este túl korán álmosodik el és reggel 5-kor kel fel. A cél, hogy reggel 6-ig aludjon.

kezdeti napirend:

5:00 ébredés

8-9:30 alvás

12:30-14:00 alvás

17:30-5:00 éjszakai alvás

A napirendet csak fokozatosan, apró lépésenként érdemes eltolni, hogy ne boruljon fel a rend és ne tegyük le hirtelen a babát 1 órával később vagy hamarabb aludni. Ha így teszünk, könnyen előfordulhat, hogy a kicsi túlságosan elfárad vagy még túl kipihent az alváshoz. A 10-15-perces változtatások pont megfelelőek a legtöbb gyermek számára. (Ha jól alkalmazkodik vagy nagyobb a gyermek, akkor lehet fél órás időszakokat is választani.)

Tehát, az első napon minden alvást 15 perccel későbbre teszünk és ezt tartjuk nagyjából 4 napon át:

1-4 nap napirendje:

5:00 ébredés

8:15-9:45 (9:30) alvás

12:45-14:15 (14:00) alvás

17:45-5:15 (5:00) éjszakai alvás

Az első pár napban egyáltalán nem biztos, hogy a gyerkőc pont negyed órákkal tovább is alszik, általában 1-3 nap alatt tolódik ki az ébredési idő is. Amíg ez nem áll be, azaz Peti nem kel reggelente később, addig ne lépjünk tovább. Ha kialakult a későbbi ébredés, akkor jön a következő 15 perces csúsztatás:

5-8 nap napirendje:

5:15 ébredés

8:30-10:00 (9:45) alvás

13:00-14:30 (14:15) alvás

18:00-5:30 (5:15) éjszakai alvás

Az első hét végére megvan a fél órás csúsztatás.

A következő héten jön az utolsó 2 negyedórás csúsztatás, hasonló módon. Így 2 hét alatt elértük, hogy Peti 5 óra helyett 6-kor kelljen reggelente, anélkül, hogy az alvásmennyiséget vagy a napirend ritmusát megváltoztattuk volna.

A korábbra hozásnak ugyanez a menete: az első napon hozd 15 perccel korábbra az esti fektetést és másnaptól a nappali alvásokat is, majd várd meg, amíg beáll a reggeli negyed órával korábbi kelés. Ha ez rendben, akkor jöhet a következő 15 perces ugrás, egész addig, amíg eléred a kívánt napirendet.

Még néhány tipp a sikeres napirendi csúsztatásokhoz:

 • ne akarj túl sokat tolni egyszerre, 2-3 órás változtatások általában nem működnek, ha sikerült egy órát változtatni a napirenden, akkor várj inkább pár hetet a következő fordulóra 🙂
 • akkor told a napirendet, ha épp nyugis a helyzet. Ha a baba épp fogzik, beteg, bölcsibe megy, vagy elhagyja valamelyik nappali alvását, akkor érdemes megvárni, míg túl jut ezen a változáson.
 • egyszerre ne változtass az alvásidőkön, a nappali alvások számán, az esti rutinon, a lefekvés idején és a baba alvóhelyén. Ez túl sok a picinek, összezavarodik és minden a feje tetejére fog állni, ahelyett, hogy javulna a helyzet.
 • ha a napirend eltolása közepén közbejön egy utazás vagy betegség, akkor inkább állj meg és várd ki, hogy rendeződjön a pici állapota vagy visszatérjetek a megszokott rutinba. Extra körülmények között a babák általában jobban elfáradnak, több alvásra van szükségük, ilyenkor inkább aludjon többet a pici, a napirend eltolása megvár.
Szerző: Dénes Ivett

Forrás:

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142652/
 • https://www.aafp.org/afp/2014/0301/p368.html
 • https://www.mdedge.com/currentpsychiatry/article/62088/when-child-cant-sleep-start-treating-parents

A témához kapcsolódó cikkek:

A napirend kialakítása 5 lépésben

Káosz minden nap? Van megoldás!

A nappali alvások elhagyása

A szigorú és rugalmas napirend – lehetetlen küldetés?

A 20 perces nappali alvások okai – letölthető tanulmány

 

 

 

2018-03-21T10:29:21+00:00

7 hozzászólás

 1. Yvette 2016-11-06 at 10:33 - Reply

  Szia Kedves Ivett!

  Első babas anyuka vagyok! 10,5 honapos a kislanyom! Az elejen jol alvo baba 2-3 honapja nem alszik rendesen ejszaka! A napirendje ki van alakitva, delelött es delutan is alszik összesen 2 orat! Este 21 ora utan alszik el,reggel 7-8-og alszik,de ejjel vagy 6-7-szer is fel kel,van hogy fel orankent! Mindenki azt mondja a foga miatt,de en nem hiszem!! Mar 2 honapja jönnek a felső fogai latszil de meg nem törtek at az inet,a masik amiert ketelkedem,mert mi nagy varosban elünk es amikor hazamegyünk a nagyihoz falura ott atalussza az ejszakakat!!! Tehat akkor nem kelhet a foga miatt!? Mar atpakoltam az agyat mashova semmi nem hasznal! Mit tehetnek meg??

  • Ivett 2016-11-13 at 05:44 - Reply

   Kedves Yvette!

   A gyakori éjszakai ébredéseknek számos oka lehet, nem csak a fogzás. Azt érdemes átgondolni, hogy a nagyinál mik a különbségek:
   Más a napirend? Többet vagy kevesebbet alszik akkor nappal a baba? Ott nagyobb a nyugalom vagy inkább nyüzsi van? Miben különböznek az altatás, az alvás körülményei (zajok, hőmérséklet, ágy, sötétség stb.)? Neked milyen ott a hangulatod? Mit csinálsz másképp? Mást esztek? Mással telik a nap? Más vigyáz a picire?

   Ha erre rájössz, akkor ki fog derülni, hogy mit érdemes otthonra kitalálni.

   Sok sikert!

   Ivett

 2. Yvette 2016-11-06 at 10:50 - Reply

  Szia Kedves Ivett!

  Első babas anyuka vagyok! 10,5 honapos a kislanyom! Az elejen jol alvo baba 2-3 honapja nem alszik rendesen ejszaka! A napirendje ki van alakitva, delelött es delutan is alszik összesen 2 orat! Este 21 ora utan alszik el,reggel 7-8-ig alszik,de ejjel vagy 6-7-szer is fel kel,van hogy fel orankent! Mindenki azt mondja a foga miatt,de en nem hiszem!! Mar 2 honapja jönnek a felső fogai latszik de meg nem törtek at az inet,a masik amiert ketelkedem,mert mi nagy varosban elünk es amikor hazamegyünk a nagyihoz falura ott atalussza az ejszakakat!!! Tehat akkor nem kelhet a foga miatt!? Mar atpakoltam az agyat is mashova semmi nem hasznal! Mit tehetnek meg??

 3. Veronika 2016-12-13 at 20:06 - Reply

  Kedves Ivett!

  Kislányom 3,5 hónapos és az esti elalvással van problémánk. Egy hónapja még este 8 és reggel 8 közé esett az éjszakája egy vagy két szoptatással tűzdelve, míg napközben 3x aludt 1-2 órákat, tehát úgy éreztem, hogy minden rendben van. Most 01.30 és 11.00 közé esik az éjszakája, a nappali alvások nem változtak a csúszást leszámítva, viszont éjfél és fél 2 között sír. Szeretnék visszaállni a normál ritmusra, véget vetni az éjjeli sírásnak, és biztosítani számára a megfelelő alvásmennyiséget. A helyzet fokozatosan fajult idáig, és tanácstalan vagyok, hogy hogyan álljunk vissza. Próbálkoztam azzal, hogy a reggel 8 órai szoptatás után nem engedem visszaaludni, de erre inkább beiktatott egy plusz alvást a napba, de ugyanúgy letehetetlen volt éjjel. Hiába fektetem le korábban, fél óra után felriad és sírni kezd, és csak akkor nyugszik meg, ha nem erőltetem az alvást. Ezért tolódik egyre későbbre nyugovóra térés.
  Nagyon megköszönöm, ha véleményezed ezt a komplikált helyzetet.

  Üdvözlettel:
  Veronika

  • Ivett 2016-12-31 at 14:54 - Reply

   Kedves Veronika!

   A 3-4 hónapos babáknál még nincs kialakult, óra szerinti napirend, hanem inkább a napi események sorrendje a fontos. Azaz a reggeli ébredés után evés, ébrenlét/játék majd alvás következik. Ez váltakozik a nap folyamán, általában 3-4 turnusban. Aztán jön az este, mikor más az elalvás előtti rutin meg a körülmények és ez jelzés a babának, hogy az éjszaka jön. Ez az idő kb. 12-13 órával a reggeli ébredés után aktuális. Az éjszaka is hasonlóan zajlik, annyi különbséggel, hogy itt -jó esetben – nincs ébrenlét, hanem az evés után folytatódik az alvás. Ha órákkal eltolódott az éjszakai alvás, akkor szép fokozatosan lehet csak visszatérni a megszokott kerékvágásba, azaz hetek alatt. A leveledből nem derül ki, hogy most hogy néz ki pontosan a nappal, mikor kel és fekszik napközben a baba, de azt javaslom, hogy az utolsó délutáni alvás helyett már az esti lefektetés jöjjön, eltérő rutinnal (nappali világos legyen, este sötét, napközben akár másik szobában is aludhat a baba, este akár apa is altathat,). Ha pedig felébred ebből az alvásból, akkor azt éjszakai ébredésként kezeld, ne nappali felébredésként. Reggel pedig az éjszakai elalvástól számított 10-11 óra múlva jöjjön el, tehát ha este 8-kor megy aludni, akkor a reggel 7 már reggelt jelent. Persze, 1-2 nap alatt nem fog átállni a kislányod, de kitartóan át tudod programozni a biológiai óráját.
   Sok sikert!

   Ivett

 4. Ibolya 2017-02-15 at 00:34 - Reply

  Kedves Ivett!
  Lányom most 19 hónapos és még szopizik. Elalváshoz és éjjel. Még nem aludt végig egy éjszakát sem. Általában 9-10- között alszik el és 2-ig alszik, majd utána 9-ig kel legalább 3-4* Mit tehetnék, hogy ne ébredjen éjjel? Már változtattam az elalvási rutinon, közöttünk alszik miután 2 körül felkelt (már egész pici kora óta), próbáltam azt is, hogy nem őt hozom az ágyunkba hanem én fekszem mellé a szoptatás idejére, de csak többször kelt fel.
  Üdv
  Ibolya

  • Ivett 2017-02-17 at 17:48 - Reply

   Kedves Ibolya!

   Ha este cicin altatod el a kislányod és éjjel is azzal altatod vissza, akkor az éjszakai ébredések megoldásában nagy valószínűséggel az önálló elalvás/visszaalvás megtanítása a megoldás.

   Sok sikert!

   Ivett

Leave A Comment