Home/Nappali alvás/Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat?

Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat?

A babák első másfél éve csupa változás. A pici törékeny újszülöttből egy örökmozgó, futkározó akaratos kisördög válik. Ez hatalmas fejlődés. Nincs ez másként a babák alvásával sem. Az egy hónapos babánk még ötször vagy még többször alszik napközben, másfél éves korukra viszont már elég nekik a napi egyszeri alvás is. Ez hatalmas változás! Íme néhány tipp, hogyan segítsünk gyermekünknek a nappali alvások elhagyásában:

Először is tekintsük át, hogy általában hány hónapos korban számíthatunk változásokra a nappali alvások számában:

  • 3-4 hónapos korban 5 nappali alvásról 4-re,
  • 5-6 hónaposan 4-ről 3-ra csökken a nappali alvások száma.
  • 8-9 hónapos kortól kezdve alszanak kétszer a nap folyamán  és
  • 15-18 hónaposan térnek át a babák az egyszeri nappali alvásra.

Persze ezek a tankönyvi adatok, és tudjuk, hogy a babák ezeket nem olvassák. 😉 A kisfiam 7 hónapos korában még négyszer aludt napközben, és 20 hónaposan még előfordult, hogy kétszer kellett lefektetnem nappal.

Ha a gyermekünk nem a fenti menetrendet követi, akkor hagyatkozzunk az alábbi jelekre, melyek felhívják a figyelmet, hogy itt az ideje átgondolni az eddig bevált napirendet, és elhagyni egy nappali alvást:

  • Az eddig minden probléma nélkül, időben elalvó gyermekünk következetesen visszautasítja az egyik alvást. Ez főleg délután jellemző. A baba nem tűnik fáradtnak, vidám, élénken játszik, tiltakozik a lefekvés ellen,
  • előfordul, hogy azt tapasztaljuk, hogy teljesen felborult a napirend, kisgyermekünk a megszokott időben nem akar elaludni, ha el is alszik, hamarabb  vagy később ébred, a következő alvás ideje kiszámíthatatlanná válik emiatt,
  • rövidebb ideig alszik a baba, főleg az utolsó nappali alvásánál.

Folytatás>>

Szerző: Dénes Ivett

Érdekelhet még:

A babák alvásigénye

Hányszor alszik nappal a baba?

Hogy lehet a napirend egyszerre szigorú és rugalmas?

2017-12-07T12:10:42+00:00