Home/Baba alvásigénye, Nappali alvás/Hányszor aludjon nappal a baba?

Hányszor aludjon nappal a baba?

A nappali alvás ugyanolyan fontos a babák számára, mint az éjszakai. A kicsik még nem képesek hosszú órákon keresztül ébren maradni, hiszen napközben rengeteg információt, élményt szívnak magukba. Szükségük van a pihenésre a nap során is. És valljuk be, nekünk, szülőknek is szükségünk van egy kis fellélegzésre a nap folyamán, hogy kicsit magunkkal is törődhessünk (no meg a házimunkával), míg gyermekünk békésen alszik. Lássuk, hogy átlagosan mennyi nappali alvásra van szüksége a babáknak:

Újszülött korban még nincs kialakult napirend, a baba még csak ismerkedik a kinti élettel, ebben a korban nehezen megjósolható, hányszor fog aludni napközben, elképzelhető, hogy egyik nap ötször, másnap viszont nyolcszor alszik. Az is változó, hogy ezek az alvások milyen hosszúak, és hogy mennyit van ébren a baba egy-egy alvás között.

1-4 hónapos korban a baba átlagosan 4-5 alkalommal alszik napközben, ez attól is függ, hogy milyen hosszan szundít, és mennyit tud ébren maradni két alvás között.

5 és 8 hónapos kor között kezd kialakulni a napirend, átlagosan háromszor alszanak nappal a gyerekek, persze, ha kétszer vagy négyszer alszik a baba, az sem probléma.

9-17 hónapos kor között jellemző a kétszeri alvás napközben, de sok baba van, aki már egy éves kora körül áttér a napi egyszeri alvásra.

1,5 éves koruktól a gyermekek naponta általában egyszer alszanak.

Nagyon változó, hogy meddig van szükségük a kisgyermekeknek a délutáni szundira, a többségnek 3 évesen még igen.

Szerző: Dénes Ivett

Érdekelhet még:

A babák alvásigénye

Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat?

Hogyan alakítsd ki a napirendet?

2017-12-07T12:11:45+00:00