Home/Alvásproblémák/Együtt alvás – de meddig?

Együtt alvás – de meddig?

együtt alvásKözkívánatra!

Ígéretemhez hívem jövök a következő népszerű témával, ami az együtt alvás befejezése. Ha van babaalvással kapcsolatos témaötleted, akkor várom a kommentedet a Facebook-on vagy itt a cikk végén hozzászólásként.

A kérdés úgy szólt, hogy meddig “egészséges” együtt aludni a babával, illetve mikor jött el a költözés ideje.

Erre, mind annyi mindenre a csemeték felcseperedésével kapcsolatban, nincs egyértelmű, mindenkire érvényes válasz. Röviden, amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje. Ez lehet a baba 6 hónapos korában vagy 3 évesen. Lehet akkor, mikor már nem szopizik éjjel a pici, vagy amikor már egyáltalán nem anyatejes. Teljesen elfogadható indok a kistesó érkezése, az új lakásba költözés vagy hogy hiányzik a pároddal kettesben együtt töltött idő. Biztos vagyok benne, hogy érezni fogod, mikor eljött a költözés ideje. Nem lehet ugyanis meghatározni egy minimum vagy egy maximum életkort, ami alatt vagy felett ne lehetne a saját ágyába vagy szobájába költöztetni a csemetét. Hiszen vannak babák, akik már újszülött koruktól külön alszanak, minden probléma nélkül, más babák pedig évekig élvezik a hálószoba vendégszeretetét.

Mire kell figyelni, ha úgy érzed, eljött az idő?

  1.  Legyen elég idő! Ne a kistesó érkezése előtti hétre, vagy a munkába visszatérésed előtti hónapra időzítsd a költözést! Ha szoros a határidő, akkor nem tudsz a baba ütemében haladni, folyton azon fogsz rettegni, hogy sikerül-e a projekt vagy kicsúszol az időből. Legyen 2-3 hónap a változásokra.
  2. Különösen fontos ez, ha közben más dolgok is változnak épp a pici életében: bölcsi, ovikezdés, más fog rá vigyázni, jön a tesó. Ebben a szituációban pont elég, ha egy valami történik hirtelen máshogy, az alvási szokások megváltoztatására érdemesebb még ezek előtt gondolni.
  3. A kulcsszó a fokozatosság, a következetesség és a baba ütemének figyelembevétele. Ha egyszer belekezdesz, akkor csináld is végig. Ha megtorpansz az első nehézségnél, és minden megy tovább a régi kerékvágásban, csak azt éred el, hogy jól összezavarod a babát, így még nehezebb lesz a második vagy sokadik próbálkozásra sikert elérned.
  4. Készülj fel és a babát is készítsd fel! Ismerkedjen meg az ágyával/szobájával, segíthet az ágynemű kiválasztásában, hogy melyik maci fog vele aludni. Kaphat új, nagylányos/nagyfiús pizsit vagy hálózsákot, mesefigurás éjjeli lámpát vagy szörnyűző spray-t. ☺
  5. Gyakoroljatok! Fektessétek le a játékbabákat aludni vagy nézzétek meg, hogy az unokatesó vagy a szomszéd gyermek hogy alszik.
  6. Hogy ne legyen olyan hirtelen a változás, fokozatosan csináld: pár hétig toldd arrébb a kiságyat vagy aludj átmenetileg matracon a gyerkőccel az új szobájában.
  7. Ne csodálkozz, ha gyakori éjszakai vendég lesz a gyermeked továbbra is a hálószobátokban.
  8. Teremts biztonságos környezetet az éjszaka mászkáló gyermekednek: korlát, éjjeli fény, veszélyes helységek bezárása.

Ez is érdekelhet:

Szabad-e együtt aludni a babával?

Biztonságos együtt alvás szabályai

2017-12-31T07:04:22+00:00