Home/Alvásproblémák/Altatás Tudástár – utolsó rész

Altatás Tudástár – utolsó rész

Elérkeztünk az Altatás Tudástár negyedik, befejező részéhez.

Az előző három részben megismerhetted Kata és Panni történetét, fény derült a nehéz altatások legfontosabb okaira, illetve arra, hogy hogyan nem lehet megoldani ezt a problémát.

Most lássuk, mit csinált Kata, mivel sikerült elérnie, hogy Panni újra jól aludjon.

A napirenddel kezdte. Észrevette, hogy Panni össze-vissza jelezte az álmosságot, azaz non-stop ásítozott, nyűgös volt, ebből tehát nem tudott kiindulni, mikor a kislánya számára ideális napirendet próbálta kialakítani. Ehelyett segítségül hívta a tudományt. Utánaolvasott, hogy a 8 hónapos babáknak milyen az átlagos napirendjük. Azt találta, hogy a legtöbb ennyi idős baba 2x alszik napközben, összesen 3 órát. Illetve a reggeli ébrenléti idők rövidebbek, mint a délutáni vagy az esti fennlét ideje. Ezek alapján felírt magának egy ideális napirendet, és megpróbálta ehhez igazítani Panni napjait. A reggeli ébredés után kb. 1,5 órával kezdett bele az altatásban, aztán 2, majd 3 órás ébrenlétekkel számolt. Ha korábban ébredt a lánya, minthogy eltelt volna a minimum 1 órásra kitűzött alvásidő, mindig megpróbálta visszaaltatni Pannit.

Az első napokban nem változott sok minden. Ugyanolyan kínkeserves volt az altatás, és semmi rendszer nem látszott a napokban. Hol sikerült a visszaaltatás, hol nem. Hol megvolt a 3 óra összalvás, máskor alig aludt 2 órát a kislány. De Kata nem adta fel. Tudta, hogy a napirenddel kapcsolatos információkat nem a szuperanyu12 nevű fórumozó tutibiztos tippjeiből szedte, hanem egy megfelelő szakmai alapokon nyugvó könyvből. Bízott a sikerben.

4 nap múlva, Panni kezdett egy hajszálnyit könnyebben elaludni, és már nem csak 20 perceket aludt, hanem minimum 50 percet. Kata kitartott, minden alkalommal megpróbálta napközben visszaaltatni a kislányát egészen addig, amíg nem volt meg a 1,5 óra alvásidő.

A 7. naptól már látszott a fény az alagút végén: Panni 2×1 (néha 1,5) órát aludt, bár az altatások még nem voltak sokkal egyszerűbbek. Emiatt az elalvások ideje is kiszámíthatatlan maradt, de Panni legalább már nem 20 perceket aludt.

Emellett az éjszakai ébredések száma is csökkent, de a legnagyobb eredmény az volt, hogy este sokkal-sokkal könnyebben aludt el a kislány. Ebben persze nagy szerepe volt annak, hogy Kata belátta, mennyit bír. Az estéket átengedte a férjének, aki nagyon szívesen vette át a vezető szerepet, és innentől következetesen ő altatta esténként a kislányát. Neki ez nem jelentett terhet, nem volt elcsigázott az egész napos próbálkozásoktól. Ezt Panni is azonnal megérezte, és sokkal könnyebben aludt el, persze ehhez a napirend rendezése is kellett.

Így ráadásul Katának jutott egy kis ideje magára is, amíg a párja Pannit altatta, neki volt egy szabad fél órája, amit rendszerint  egy kád forró vízben töltött. Utána gyorsan ágyba bújt, és addig aludt egyhuzamban, amíg a párja át nem adta neki az éjszakai műszakot, és Panni meg nem éhezett olyan 2 óra magasságában. Innentől Kata altatta vissza a kislányát. Kata ugyan feláldozta átmeneti ideig a férjével esténként kettesben töltött időt azzal, hogy este 8-kor ágyba bújt, de legalább végre ki tudta aludni magát. Bízott benne, hogy ez nem tart örökké.

A jelek tehát biztatóak voltak. Panni többet aludt, főleg éjszaka, elmaradtak a hosszú esti altatások, de a nappali elalvással még voltak gondok. Továbbra is túl sokáig tartott. Jöhetett a B terv. Kata megfigyelte, hogy a kislánya túlságosan felpörgött állapotban van, mikor aludni akarja vinni. Ezért bevezetett egy 15 perces elalvás előtti rutint. A rutin 10 perc lassú sétából állt a lakásban, aztán még 5 percből a sötét hálószobában. Panni pár napig folyton ki akart mászni az anyja kezéből eközben, de Kata kitartó volt. Lassú, halk tempóban mesélt neki közben arról, hogy épp merre járnak a lakásban, meg mi történt aznap. A halk duruzsolás és a lassú séta végül megtette hatását. Panni ellazult, odabújt az anyukájához, és ez Katát is teljesen megnyugtatta.

De ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy Panni könnyen elaludhasson. Kata nappal mindig világosban altatta Pannit, mert attól félt, hogy nehogy azért keljel fel éjjelente a lánya, mert összekeveri a nappalt az éjszakával. De félelme alaptalan volt, sőt. Panni szemmel láthatólag jobban ellazult, ha a sötét szobában sétálgatott vele az anyukája. Mire cicire tette Pannit, már olyan nyugodt volt, hogy könnyedén elaludt.

Igen ám, de ezzel még mindig nem oldódott meg a probléma. Ahogy Kata le akarta tenni Pannit a kiságyába, kislány szemei kipattantak, és Kata kezdhette elölről az egészet. Emiatt állandóan elhúzódott az altatás. Katának meg kellett értenie és el kellett fogadnia azt, hogy nem minden babát lehet azonnal letenni, ahogy elaludt. Vannak olyan babák is, akiket tovább kell karban tartani ahhoz, hogy mély álomba merüljenek, és még az sem szentségtörés, ha Panni az egész nappali alvását az anyja karjaiban teszi meg.
Kata görcsös ragaszkodása a kiságyban alváshoz elszállt, és már nem volt elégedetlen, ha a kislánya néha letehetetlennek bizonyult. Inkább altatta a karjában és gyönyörködött benne, ahogy mosolygott álmában. Tudta, hogy ez sem tart örökké.

A történet jól zárult. Panna végre kialudta magát, Kata megértette, hogy mire van valójában szüksége a kislányának ahhoz, hogy jól aludjon, illetve elfogadta, hogy mire képes a gyermeke, és mire nem. Most már tudta, hogy Panninak hosszú elalvás előtti rutinra van szüksége, nem elég csak bemenni vele a szobába. Megtalálta az ideális napirendet, és azt az altatási módot, ami a leginkább támogatta a kislányát a hosszú alvásokban.

Kata elfogadta, hogy nem rossz anya amiatt, mert a párja ügyesebben tudja álomba ringatni a kislányát esténként. Elismerte, hogy az alvás neki is jár, mert enélkül a rossz hangulata a kislánya lelkiállapotára is rányomja a bélyegét.

1 hónappal a napirendi változtatások után Panni 2×1,5 órát aludt napközben, fix időpontokban. Elmúlt a nyűgössége, 20-30 perc alatt mindig elaludt, Kata már csak 5 percig sétált vele előtte. Éjjel 2x kelt fel, hajnali 2 és 5 körül, ilyenkor evett is. A napi alvásidő 13 órára nőtt, és szinte sosem sírt az elalvások előtt.

Persze, voltak rosszabb napok, extra ébredések, de Kata már nagyon rutinosan kezelte a napirend elcsúszásait, nem idegesítette magát, ha tovább tartott az altatás, és nem esett pánikba akkor sem, ha este neki kellett elaltatnia Pannit, mert a párja sokáig dolgozott. És azt is tudta, hogy még lesz dolga. Szerette volna, hogy a lánya napközben magától is el tudjon aludni, de ez már egy másik történet…

A téma kapcsán feltett kérdésekre itt válaszoltam–>>

 

2018-03-15T10:30:26+00:00

25 hozzászólás

 1. Marcsi 2018-03-12 at 14:02 - Reply

  Szia köszi hogy meg osztottad ezt velem jo volt olvasni. Lénám 23 hónapos nem.jó alvó sokat mocorog sokat fennt van de ha áthozom közénk hajnalban akkor alszik. Délután is mozdulatlanul alszik 1-1,5 órát. Elejétöl sokat fennt van. Most se fogzás se nátha mégis felkel engem keres. Napi rend rendben sokat van levegőn. Nem tudom hoyan segithenék Neki a nyugodtabb alvásban?köszi Marcsi

 2. Baranyai Csilla 2018-03-12 at 14:31 - Reply

  Szia, én olyan problémával küzdök, hogy a kisfiam minden éjszaka mikor felébred kb 2 órán át ébren van, láthatóan fáradt álmos, de egyszerüen nem tudom visszaaltatni…és ez miatt minden nap máskor ébred reggel amivel borul a napközbeni alvások időpontja és így vele együtt a napirendünk is…már sok mindent próbáltam…de már kifogytam az ötletekből…egy 9 hónapos kisfiú anyukája, aki egyre türelmetlenebb és kialvatlan…ezen segithet egy napirend átalakítás ? Köszönöm a válaszod ! Csilla és Tomika

 3. Judit Nagy 2018-03-12 at 15:47 - Reply

  Kedves Ivett!
  Két kérdésem is lenne. 1. Mennyi ideig érdemes figyelni az alvás naplót mielőtt az ember tervezni kezdi a változtatásokat? 2. A hét es fel hónapos kisfiam velem alszik nappal is es minden alvás elején a 30-40. perc környékén megebred, keresi a cicit, ha megvan alszik vele vissza. Mellette vagyok így csak félálomban marad nem ébred teljesen, de ezt valahogy szeretnem kiküszöbölni, de ötletem sincs hogyan. Egyszerűen hiába vagyok itt es reagálok azonnal erről nem szokik le. Mit tehetnék?
  Köszönettel Judit

 4. Judit Nagy 2018-03-12 at 15:55 - Reply

  Kedves Ivett!
  Még egy kérdést feltennék, ha lehet. A nappali alvasaink úgy tűnik alakulnak, kezd napirend is rendeződni, de éjszaka semmi változást nem érzékelek. Cicin alszik el a kisfiam es velünk együtt alszik, de a leghosszabb intervallum éjjel a két óra folyamatos alvás, általában 1-1,5 óránként kezd mocorogni, cicit keresni, próbálom hagyni hátha magától megoldja es alszik, de általában közbe kell lépnem es cicivel alszik tovább. Bár nem ébred teljesen csak félálomban történik mindez, megis nagyon felszabdalja az éjszakát, félek ez neki sem túl jo. Hogyan lehetne ezen segíteni? Illetve az alvásidőbe ezeket a félálomban töltött perceket is bele kell számolni vagy ezeket nem?
  Köszönöm Judit

 5. Szabó-Kardos Dóra 2018-03-12 at 15:57 - Reply

  Kedves Ivett! Köszönöm a lehetőséget! Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 6,5 hónapos kisfiamat (aki 2-4,5 hónapos korában végig aludta az éjszakát), miért nem tudom éjszaka visszaaltatni. Most már ott tartunk, hogy 2-3 óra, mire újra elalszik. Pedig nagyon álmos, ásít, dörzsöli a szemét, de ha ringatom csak feszíti ki magát a kezemből és hisztizik, sír,ilyenkor cici sem kell neki. Este szépen elalszik azzal nincs gond, csak az ébredésnél. A nappali altatások katasztrófák. Szinte csak cicin, vagy járó babakocsiban alszik. Attól félek, nagyon kimerül. Összes alvása kb 8-10 óra, ami nagyon kevés. Köszönettel: Szabó-Kardos Dóra

 6. Tünde 2018-03-12 at 16:06 - Reply

  Szia 🙂

  Nekem a következő a problémám:

  A kislányom 5 hónapos, nagyon hasfájos baba volt. Emiatt folyton igényelte a közelséget, olyannyira, hogy az első 2-3 hétben csak rajtunk volt hajlandó aludni.

  Később le tudtam tenni az agyba/kanapera és fekve szopizva aludt el. Ez után tudtam betenni a kisagyba. Ahol 2-3 órát aludt éjszaka, onnantól pedig reggelig mellettem a szobájában a kanapén, cicivel a szájában.

  Most ott tartunk, hogy ugyanúgy fekve cicivel alszik el, de akármennyit várok utána, amint be akarom tenni a kisagyba, felébred és utánam/ cici után sír.

  Éjszaka se nagyon tudok kimászni mellőle, mert felébred és újra csak cicin tudom elaltatni.

  Mit kéne tennem, hogy tudjon egy kicsit egyedül is aludni éjszaka?

  (Nappal délelőtt alszik egy órát cicin velem. Délután pedig 3-4 órát kint a levegőn minden nap babakocsiban)

  Köszi
  Tündi

 7. Daragó Dia 2018-03-12 at 16:21 - Reply

  Kedves Ivett!
  Köszönöm a cikket, mintha csak magunkról olvastam volna. A visszaaltatással kapcsolatban érdekelne pár dolog. Ha nem sikerül visszaaltatni,mennyi idö után adjam fel? Mert van hogy közben már megéhezik a kisfiam, ha túl hosszúra nyúlik a visszaaltatás. Mi most hasonlót próbálunk mint Kata a cikkben, és 40 perc alvásnál járunk. Sajnos a visszaaltatás sokszor nem sikerült. Ezért inkább 1,5 óránként próbálom újraaltatni. Emiatt sajnos általában ugy jön ki a lépés, hogy a 4.altatás 5 óra környékére esik. Ahogy írtad a cikkben, estefelé már nehezebb elaltatni, volt hogy csak 6, fél 7re sikerült. Akkor viszont már belenyúltunk az esti fektetésbe. Másik problémám, hogy mostanában hajnali ,3-4 óra körül kipattan a szeme, és van hogy egy óra visszaaltatni de volt hogy 4:40 kor kezdődött a nap, mert egyáltalán nem sikerült. Sajnos a szeparációs szorongás eléggé megérinti a kisfiam, igy kizárólag én tudok altatni, hiába próbál a párom segíteni,csak sír…én viszont már nagyon fáradt vagyok. Van ezekre javaslatod? Hálás köszönet az eddigi segítségért!

 8. Cseh Áhnes 2018-03-12 at 16:32 - Reply

  Kedves Ivett!
  A 10 hónapos babám éjszaka jól alszik egyszer kel hajnalban,eszik és visszaalszik (anyatejes,cicin) így alszik kb 9,5-10 órát!A baj a nappali alvással van 2×30 perc és bármit csinálok (ugyanennyit alszik cicin,kiságyban,babakocsiban,kocsiban) és felébred és nem lehet visszaaltatni,nem tűnik fáradtnak de nem kevés ez?A másik kérdésem hogy miért van az hogy az apjánál vagy a nagyinál 10 perc alatt elalszik,de nálam mindennel játszik és érdekesebb az alvásnál,vagy hiszti van és akár 50 perc az altatás?
  Köszönöm előre is a választ!

 9. Méhész Dóra 2018-03-12 at 16:45 - Reply

  Kedves Ivett!

  Köszönöm a cikkeket és a kérdezés lehetőségét! Az igazán nagy problémám pár hete kezdődött… A lányom most lett 6 hónapos, pár hete a hajnali ébredések után 1-3 órás visszaaltatások kezdődtek, most már az éjfél körüli ébredés és szoptatás után leghamarabb 4 körül alszik vissza, pedig már szopi után dörzsöli a szemét. Cici, cumi, ringatás sem jó már és a nappalok is kezdenek felborulni emiatt. Ha véletlenül elaludna cicin (elvétve előfordul), a kiságyba lerakva elkezd kiskukac módjára mocorogni (popsi jobbra-balra), és hiába simogatom, csitítgatom, felébreszti magát vele. Fogzás még nincs, bár hamarosan várható, illetve mozgásfejlődésben sincs még változás (még nem is forog), így nem tudom mi lehet a gond. Előre is köszönöm, ha tud bármi tanáccsal szolgálni!

 10. Anett 2018-03-12 at 16:49 - Reply

  Szia, nagyon köszönöm a történetet, pont aktuális nálunk is a napirend téma. Most lesz 6-hós a kisfiam, és sajnos összevissza alszik napközben fél-másfél órákat. Éjjel pedig egy óráként vagy félóránnként felkel. Sokáig a fogára fogtam, de érzem nem ez a baj. A napirenddel az lenne a kérdésem, hogy sajnos mire pénteken nagyjából sikerül ráállni egy napirendre hétvégén borul, mert a nagyikhoz kell menni. Az oda és visszaúton alszik, de ott már nem tud. Anyósom nagyon szeretne mindent maga csinálni ,így az altatást is, a saját ágyábann teszi, a világos szobában, miközben én sötétben az ölemben vagy a horodzóban altatok. Hogyan lehetne ezt megoldani, hogy a hétvégék ne kavarjanak be? Ragaszkodjak ahhoz, hogy a nagyiknál is én altassak? Nagyon köszönöm.

 11. Linda 2018-03-12 at 17:29 - Reply

  Kedves Ivett!
  Köszönöm a cikkeket, ez még jól jöhet a jövőben. Az én kérdésem nem a nappali altatással kapcsolatos, bár biztosan összefüggésben van azzal is. (4 hónapos és 3/4x alszik napközben 1órát kb) Ha napközben eleget aludt és az esti etetés-altatás előtt eltelik kellő mennyiségű idő (minimum 2-3 óra), miért van az, hogy jól lakik, belealszik az etetésbe, várok, ágyba teszem és 8-10 perc után ébred és 1 órán át tart, mire sikerül elaludnia? Minden esti altatás így nagyon hosszú 🙁

 12. Judit 2018-03-12 at 17:37 - Reply

  A “másik történet”-rol is lesz sorozat? Engem nagyon érdekel 😊

 13. Zsófi 2018-03-12 at 17:48 - Reply

  Szia, köszönjük a cikket. 🙂
  Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan, hogyan sikerült visszaaltatni Pannit? Az én kisfiam (most 8,5 hónapos) lassan 2 hónapja kezdte el azt, hogy szinte percre pontosan 35 percre ébred fel a nappali alvások során. Ha elég gyors vagyok, és olyanja van, akkor elég neki egy kis simogatás és ének, és alszik tovább. Ringatással is sokszor sikerül, de akkor letenni már nem lehet. A legkönnyebben mellen alszik vissza, ha nagyon megébred. Rendületlenül próbálom őt visszaaltatni, de nem nagyon látok előrelépést. Néha alszik már magától is 1:10-1:15-öt, de nem fedezem fel benne a rendszert. (a túlfáradással nincs gond, jól kitapasztalatam, hogy mikor vigyem aludni) Közben elkezdtem a nappali altatásoknál is próbálkozni az egyedül elalvással, mert este már jól megy, de így sem egyértelmű, hogy mikor alszik hosszabban. Nagyon fárasztó, hogy mindig készenlétben kell állni, ezért szeretném, ha tudna magától is hosszabban aludni végre. Köszönöm előre is!

 14. Kata 2018-03-12 at 19:31 - Reply

  Nagyon tetszett ez a megközelítés.
  10 hónapos Ikreink vannak,nagyon keveset alszanak…mint Panni…hogyan adaptáljam ezeket a gyakorlati megoldásokat a mi esetünkre?
  (Egyszerre nem tudom fogni őket és felkeltik egymást az előbb ébredő)
  Napközben Dóri:5-20 Ádám:30-60 percet alszanak.
  Éjszaka Dóri:4× Ádám: 2× ébred (általában)
  20:00 körül letesszük őket aludni.
  6:10 körül kezdődik a nap számukra
  6 hónapig anyatejesek voltak,utána kezdtem hozzátáplálni.most is szopiznak éjjel és napközben 1×
  Köszönöm!

 15. Anita 2018-03-12 at 20:48 - Reply

  Az én babám is pont 8 hónapos. 6 hónapos koráig elaludt a kiságyban miközben simogattam a hátat. Azóta csak karban alszik el. Ha megpróbálom a kiságyban altatni, hiába álmos és még nem túlfáradt forgolódni kezd, nevetgél, rázza az agy rácsait. Közben kivettem, sétálgattunk, leraktam, újra kezdődött. Ha ez túl sokáig ment, túlfáradt, sikítva sírt. Mi segíthető az önálló elalvást?

 16. Nagyné Gál Ildikó 2018-03-12 at 20:56 - Reply

  Kedves Ivett! Kisfiam 6 honapos meg sosem aludtuk vegig az ejszakat. Az alvasproblemank akkor kezdodott mikor a gyerekorvos tanacsara idore kezdtem etetni! Jelenleg ott tartunk h a pici csak velem egyutt hajlando aludni. Ejszakankent orankent ebred es csak cicin alszik vissza. Ez igy megy este 9-tol reggel 8.30-ig. Ez utan 11-12 kozott alszik vissza eloszor majd delutan 3-4 kozott ezek 1-1 oras alvasok. Napkozben egy vigyorgos csemete megis felek h valami nincs rendben ezekkel a sok ejszakai ebredesekkel. Mar probaltam neki tapszert adni de annyira kiakadt az elso korty utan h 1 oran kersztul sikitva orditott olyannyira h meg a cicit se fogadta el! Nem lakik jol vagy csak rossz szokas amit orvosolni lehet? Tanacstalan vagyok a gyerekorvos azt javasolta tegyem vissza a kisagyaba ne audjak tobbet vele es hagyjam ejszaka sirni ne adjak neki cicit tanulja meg h ejszaka aludni kell! En ezt elegge durvanak tartom sose tennem meg a gyerekemmel! Valami humanusabb megoldasert esedezem. Koszonom

 17. Kalics Ili 2018-03-12 at 21:22 - Reply

  Kedves Ivett!

  4 hónapos a fiam. 2. héttől hasfájós volt, nappal 20 perceket aludt. Jelenleg ez már felkúszott 30 percre, plusz babakocsiban esetleg 1,5 órára. A napirendünk sajnos megborult, mivel az ébredése kiszámíthatalan, és onnantól datálom az ébrenléti 1,5-2 órát. Reggel ha felébred 6 után, egyszerűen nem bírom visszaaltatni, és nappal is nagyon keveseket alszik:2*30 perc és a babakiban annyit amennyi, esetleg 5-kor még 20-30 perc. Éjjel is max 10 órát alszik, sokszor megébred. Sajnos mostanában 30 perc után motorikusan megébred, felsír, este is, babakocsiban is,. Egyik kérdésem, hogy várhatom-e hogy majd magától többet alszik nappal, illetve a napirend jobb kialakított erre is megoldás lehet, mint a cikkedben? Továbbá nem tudom, hogyan tudnám visszaaltatni a babámat, aki a hasfájás miatt a ringatáshoz szokott, de szeretném erről leszoktatni( nem szopis).
  Köszönöm szépen!

 18. Judit 2018-03-12 at 21:44 - Reply

  Kedves Ivett! Jó volt a történet, vannak nálunk is hasonló dolgok. Az lenne a kérdésem, hogy ha fél 6 körül ébred és nem alszik vissza, akkor fél 8 körül már altatni kéne? Nagyon nehéz nappal, mert az ágyában nem alszik vagy cicin (ha megpróbálom letenni, felébred) vagy babakocsiban. De kocsiban is felébred gyakran ha megáll a kocsi. Az az érdekes hogy este cicin alszik el, de akkor le tudom tenni az ágyába. Nappal miért nem?
  Köszönöm, Judit

 19. Márti 2018-03-12 at 22:15 - Reply

  Kedves Ivett!

  Nagyon köszönöm a sorozatot, nagyon hasznos volt! 🙂 Kislányunk is most 8 hónapos pont és valami sosem stimmel. 3 hónapos korától kb 6 hónapos koráig napi 3×30 percet aludt, akkor elég volt neki, éjjel jól aludt, egyszer kelt enni. Ezután a középső alvás hosszabb lett, ezt babakocsiban aludta, kb 1 hónapja pedig 2x alszik, most már 2 hete mindkettőt a kiságyban. De szinte mindig felébred 30-40 perc után és kezdődik a visszaaltatás cumival vagy ringatva. Napközben így is alszik el, este evés közben már vagy utána magától, ez már hónapok óta így van. Pár hete viszont rengetegszer ébred éjjel ès van, hogy 1-2 óra mire elalszik újra. Reggel emiatt 6-9 között kel fel valamikor, ami nagyon tág intervallum egy rendes napirendhez 🙁 Próbálom kb 10-11 között először altatni, attól függően, mikor kelt, de a 6-hoz képest ez is messze van. 🙁 Ilyenkor már 8-kor álmos. A második alvás 4 körülre esik, ebből 5-fél 6 az ébredés, ha sikerül visszaaltatni. 8 körül fürdünk, 9-re alszik. Este így 3,5-4 órát van csak ébren a délutáni alvás után, mégis alig bírja néha, délelőtt-délután többet bír ébren, pedig mindenhol azt olvasom, fordítva van általában ez. Egész nap ásítozik, nyűgös. Reggel nem lehet visszaaltatni, ha 6-kor kipattan a szeme. Hol a hiba? Vagy a fogzás zavarna be ennyire? Mászni, ülni is most kezdett 2 hete, pár napja felállni próbál. Hogy lehet így olyan napirend, ami mellett nem nyűgös folyton? 🙁 Nagyon szépen köszönöm előre is, ha tudsz tanácsot adni! Üdvözlettel, Márti

 20. Némethné Sandi Andrea 2018-03-12 at 22:22 - Reply

  Szia!
  Köszönöm hogy megosztottad Kata és Panni történetét.
  Bálintom egy hét múlva lesz 5 hóbapos. Nappal ha álmos lefektetem, ez kb hasonló időkben van. Eddig nem is volt vele gond, szépen elaludt.
  De kb 2 hete egyre nehezebbek a nappali altatások illetve vissza altatások. A legnagyobb problémát a reggeli altatás okozza. Átalussza az éjszakát kb 5kor kel enni. Ezután nem sikerül mindig visszaaltatnom. Sötétben, csendben etetem. Tápszeres baba. És ha nem alszik vissza illetve evés után nem alszik legalább másfél órát az az egész napunkra rányomja a bélyegét a további alvásoknál.
  Erre lenne valami tipped hogy hogyan tudnám neki megkönnyíteni a visszaalvást? Olykor használ ha kézben elaltatom de van hogy inkább felidegesíti. Végülis ha evés közben bem alszik el nagy eséllyel másképp sem fog.
  Köszönöm!
  Andi

 21. Reni 2018-03-12 at 22:50 - Reply

  Kedves Ivett!
  Kisfiam (majdnem 6 hó) nappal csak az Adamo hintaban alszik,ami a nappaliban van, mellette egy 2.5 évessel. Szeretném kiságyba szoktatni ( éjjel abban alszik kb reggel 6ig, aztan 8ig újra hinta), mert az egy jóval csöndesebb része a lakásunknak. Hogyan érdemes próbálkozzak? Nekünk 4 alvásunk van nappal, 30-45 percesek. Hintában néha vissza tudtam ringatni, ezért állandósult. Egy fél évesnél kb mennyi idő az atszokas? Éjjelente is sokat felsír, elég élesen.
  Illetve nem probléma, hogy éjjel 2x eszik? Nem tudom húzni az időt, mert nagyon megharagszik, hiába ringatom, felkiabálja a családot… Az éjjeli évesről le lejet szoktatni kíméletesen?
  Köszi!

 22. Renáta 2018-03-12 at 22:51 - Reply

  Kedves Ivett. Köszönöm a cikket. Féléves ikreim vannak, akik nappal felébresztik egymást a sírásukkal. Így kb 2 óránként alszanak 20-40 perceket. Külön szobában is felsírják egymást. Így a visszaalvás lehetetlen. Erre valami tanács? Éjszaka kb 11 órát alszanak és a rövid alvásokkal kijön, hogy nappal is alszanak 2,5-3 órát. Akkor miért ébred sírva az első és miért egyre rosszabb ez, ahogy a nap telik?
  Cikkei alapján az lenne az ideális, ha naponta 3x aludnának. Átálláskor mi a tanácsod?: ébredés után kb 2 órával alvás volt Panniéknál a cikkben. Ez most is igy csináljuk. Utana mondjuk 3 óra múlva kéne az alvás. Ha 2 óra után látom, hogy fáradtak, húzzam még az időt? Vagy mi a recept?
  Köszönöm. Üdv. Renáta

 23. Szőke Nikolett 2018-03-12 at 23:08 - Reply

  Kedves Ivett!

  A cikkben az altatási mód változásához/könnyebbségéhez előbb a napirendet kellett rendbe tenni, majd lehetett foglalkozni az altatás módjával. Nálunk még csak 3 hónapos a csöppség és nem napirend szerint, hanem stopper módszerrel próbálom altatni. Gondunk, hogy csak hordozókendőben alszik vagy babakocsiban. Stopperes módszernél hogy érdemes az új altatási módot bevezetni, mennyit kísérletezni alkalmanként? Milyen sorrendben bevezetni az új szokást?

  Köszönöm a válaszod és a cikket,
  Szőke Nikolett

 24. Anett 2018-03-13 at 06:59 - Reply

  Kedves Ivett!

  Nekünk nincs fix napirendünk. 5 hónapos lányom reggel felkel,változó időben. Utána vagy sikerül visszaaludni vagy nem. Vagy,hogy a délelőtti és a délutáni alvást összevonja egy nagyobb alvássá. Este elalszik,viszont 3 max.4 órát alszik egyben. Aztán beteszem magunkhoz az ágyba, így viszont én nem alszok túl pihentetően. Aztán hajnalban kijövünk enni vagy néha csak reggel. Ez is változó! Nyilván kellene wgy fix napirend,de hogy tudnám az éjszakai alvásokat meghosszabbítani? Hogyan lehet rászoktatni,hogy a saját kiságyában aludjon el,anélkül,hogy sírni hagynám?
  Köszi,Anett

 25. Ivànnè Flender Ágota 2018-03-13 at 13:39 - Reply

  Kedves Ivett,

  az èn kislànyom 8 hetes,hasfàjòs. Màsfèl hete csak a friss levegőn tud elaludni sèta közben. Akkor addig alszik,amìg haza nem jövünk. Èjjel elèg jòl alszik,kètszer èbred. Napirendünk mèg nincs,mert különböző időpontokban èbred,nèha visszaalszik mèg egy picit. A hasfàjàs miatt sokat ringatom,ès màr nem is tud màskèpp elaludni. Viszont ha leteszem vagy megàllok,miközben sètàlok vele a lakàsban,felèbred. Nem szeretnèm,ha ezt nagyon megszokná,mert kèsőbb nem lesz vàllalhatò a sùlya miatt,hogy napi több òràt sètàlgassak a karomon vele. Szeretnèm,ha tudna aludni az àgyàban is. Mit tegyek,hogy tudjon jòkat aludni napközben is? Pici ő mèg ahhoz,hogy csak 10-20 perceket pihenjen.

  Köszönöm,
  Àgi

Leave A Comment