Home/Alvásproblémák/Altatás Tudástár -második rész

Altatás Tudástár -második rész

Az előző részben Katáékról olvashattál, akik azzal küzdöttek, hogy a 8 hónapos Pannit nem tudták elaltatni csak órákig tartó huzavona után.

Kíváncsi vagy, miért tartott órákig elaltatni Pannit?

Te mire tippelsz?

A legtöbben rögtön a fogzást, a mozgásfejlődést, a szeparációs szorongást vagy a baba természetét fogják említeni. Vagy a cicin altatást, illetve a frontokat.

A valóság viszont az, hogy bár ezek az okok is közrejátszhatnak, a fő bűnös mégsem ez. Panni nem azért nem tudod elaludni, mert hónapokon keresztül minden altatásnál fájt a foga, vagy alvás helyett a mászást gyakorolta. Nem a cicin alvás volt a gond, és nem is a nehéz alaptermészet.

A probléma kulcsa a napirendben keresendő. A gond Karácsonykor kezdődött. Tipikus időszak a napirend felborulásához. A vendégjárás, az utazások, az idegen környezet, a túlhajszolt anyuka, a feszült légkör. Mindez pont akkor, mikor Panni kezdett átállni a 2 nappali alvásra. Elég volt néhány zűrös nap ahhoz, hogy a kislány túlpörögjön, és ne tudjon könnyedén elaludni. Mire lezajlottak az ünnepek, a probléma állandósult. Kiszámíthatatlanná vált, mikor jött el az alvásidő, Panni folyton ásítozott és nyűgös volt. Kata egyre kétségbeesettebben próbált segíteni a lányának, de a helyzet csak egyre rosszabb lett. Már nem csak elhúzódtak az altatások, hanem az eddig bevált altatási módszerek is csődöt mondtak. Nem kellett a cici, a ringatási kíséreteknél Panni folyton szabadulni akart, a kiságyba tevés szóba se jöhetett, a babakocsiban sem maradt el.

Ráadásul, az egy órás altatások jutalma sokszor csupán 20 perc alvás volt, ami szemmel láthatóan nem volt elég. Az igazi horror viszont este kezdődött. Panni addigra annyira nyűgös lett, Kata pedig annyira kimerült, hogy sokszor csak az apukája vállán tudott elaludni a kislány, 1-2 órás küzdelem árán.
A napirendi problémára tehát rárakódott még néhány extra gond – egyre kevesebbet aludt Panni, az eddig bevált altatási módok csődöt mondtak, Panni megutálta az alvást, és Kata is a teljesítőképessége határára került.
Pontosan látszik, hogy az egyik probléma hogyan okozta a következőt. A zsúfolt ünnepi időszak miatt a napirendre átmenetileg kevesebb figyelem irányult. Mindez egy kritikus életszakaszban, pont a harmadik nappali alvás elhagyása idején történt. Az utazások, vendégjárás miatt kimaradt vagy rövidebbre sikerült egy-egy alvás, később tudott csak lefeküdni este Panni, éjjel zavarták az extra zajok, napközben kevesebbet evett az izgalom miatt, emiatt éjjel gyakrabban megéhezett. Az alvások menete felborult, a kevés alvás nyűgösséget okozott, és már nem voltak egyértelmű jelek, mikor jött el az alvásidő. Se a túl korán kezdett, se a túl későn induló altatás nem könnyítette meg a helyzetet. Panni érezte a szülei feszültségét, és sokkal nyűgösebb is volt az egyre kevesebb alvás miatt. Emiatt egyre jobban tiltakozott minden ellen, beleértve az altatást is. Ami eddig jól működött, pl. a babakocsis séta, az innentől már nem vált be többé, Panni folyton sírt, ki kellett venni séta közben, szó sem volt már a békés elalvásról. A kevés nappali alvás estére tetőzött, a kialvatlanság és a nyűgösség miatt már az éjszakai alvás mennyisége is csökkent, ráadásul a kialvatlanság extra ébredéseket eredményezett, amik még tovább csökkentették az amúgy is egyre rövidebb alvásidőt. Mindenki a kiborulás határán volt.

Pontosan látható, hogy a napirendi megborulás hogyan hatott a nappali alvásokra, és az éjszakai nyugalomra. Ha ebben a helyzetben még a baba foga is elkezd kifelé bújni, megbetegszik, vagy elkezd mászni, a helyzet tovább romolhat. De az igazi ok nem a fogzás vagy a mozgásfejlődés, tehát hiába kap fájdalomcsillapítót a baba, vagy zajlik le pár hét alatt a mozgásfejlődési vagy növekedési ugrás, az altatási probléma, és a miatta kialakuló kevés alvás-nyűgösség-túlfáradás-még kevesebb alvás kör nem fog magától megoldódni. Itt a napirend a főbűnös, annak rendezése az elsődleges, viszont a rárakodott egyéb problémák miatt csak komplex megoldás jön szóba, nem elég egy dologra koncentrálni. Az előző részben olvashattad, hogy a napirend rendezésén kívül az altatásban, a rutinban, az elvárásokban, az altatási környezetben, sőt, még a szülők alvási szokásaiban is szükség volt változtatásokra ahhoz, hogy Panni újra jól aludjon.

A következő részben arról olvashatsz, hogy mi történik akkor, ha nem komplex megoldásban gondolkodsz, hanem néhány, a szomszédságtól, a barátoktól vagy az internetről összeszedett tutitippel próbálod megoldani a baba több hónapja tartó, öszetett alvásproblémáját.

2018-03-07T06:21:20+00:00

Leave A Comment