Home/Alvásproblémák, Csecsemőkori alvászavarok/A légzésfigyelő használata megelőzi a bölcsőhalált?

A légzésfigyelő használata megelőzi a bölcsőhalált?

Akkor most lássunk egy olyan témát, ami sok szülőnek fejtörést okoz: Használjunk vagy sem légzésfigyelőt?

Hogyan működik?

Először is tisztázzuk, hogy hogyan is működik a készülék. A lényege, hogy a matrac alá helyezett érzékelő lapok segítségével a baba mozgását és/vagy légzését érzékeli a készülék. Amennyiben 20 másodpercig nem érez mozgást, hangjelzést ad.

Mire jó a légzésfigyelő?

Abban az esetben riaszt, ha a csecsemő nem mozog, nem vesz levegőt. Ennek egyik oka az újszülöttkori apnoé (légzéskimaradás), melyet általában a légzőközpont fejletlensége okoz. Koraszülöttek és beteg újszülöttek (szív-, tüdő-, idegrendszeri, anyagcsere betegségek) hajlamosak rá. Emellett egészséges csecsemőknél is megfigyelték az alvás alatt bekövetkező apnoékat, ilyenkor a háttérben rejtett betegség is meghúzódhat. A rosszullét társulhat elsápadással, kékes bőrszínnel, az izomtónus csökkenésével vagy merevséggel, fixált tekintettel. A baba ilyenkor nehezen ébreszthető.

Természetesen bölcsőhalál esetén, illetve bármilyen egyéb okból bekövetkezett hirtelen halál esetén is riaszt a gép, ilyen esetben nem csak a légzés, hanem a keringés is leállt, azonnali újraélesztésre van szükség.

Téves riasztás

Ha a vidáman mozgó vagy békésen szuszogó babánk mellett szólal meg a légzésfigyelő, nagy eséllyel téves riasztás történt. Túl vastag matrac, szétcsúszott érintkezők, vagy az lehet az ok, hogy nem a csecsemő alatt van az érzékelő lap. Abban az esetben viszont, ha ezen okokat kizártuk, mégis rendszeresen szól a riasztó, főleg éjszaka, érdemes gyermekorvosunknak megmutatni a kicsit, mert a kivizsgálás során kiderülhet, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, például a fent említett újszölöttkori apnoé.

Tehát összefoglalva, mindenképp javasolt a légzésfigyelő használata:

  • Koraszülöttek
  • Kis súlyú újszülöttek
  •  Bizonyos szív-, tüdő-, idegrendszeri és anyagcsere betegségek esetén
  • Ha a szülő légzéskimaradással járó rosszullétet észlelt a babán
  • Bölcsőhalálban elhunyt csecsemők testvéreinél

Természetesen, ha a szülő így érzi biztonságban a gyermekét, minden csecsemőnél érdemes használni.

De! Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak abban az esetben van értelme a légzésfigyelőnek, ha a szülők azt is tudják, hogy mi a teendő, ha riaszt a gép. Ugyanis előfordulhat, hogy újraélesztést kell kezdeni.  Hogy mikor van erre szükség, és hogy hogyan kell csinálni, azt egy 2-3 órás tanfolyamon megtanulhatjuk. Például Budapesten, a Madarász utcai Gyermekkórházban minden héten tartanak ilyen oktatást.

Összefoglalva, a bölcsőhalál megelőzésében a légzésfigyelő önmagában nem elegendő, viszont idejében jelzi a bajt és az azonnal megkezdett újraélesztés megmentheti a babát. Emellett pedig a légzéskimaradásokra (újszülöttkori apnoéra) hajlamos csecsemőknél mindenképp javasolt a használata.

Témához kapcsolódó cikkek:

Mi történik az alváslaborban?

2018-01-01T10:32:46+00:00