Home/Alvásproblémák/5+1 mítosz a csecsemők alvásáról – második rész

5+1 mítosz a csecsemők alvásáról – második rész

Úgy belejöttem a babák alvásával kapcsolatos hiedelmek összeírásába, hogy megosztok veletek még 5+1-et:

1. Tévhit:”Kérlek, maradj csendben, alszik a baba!”

Valójában: Az igaz, hogy nappal a csecsemők kevésbé mélyen alszanak, de nincs szükség rá, hogy lábujjhegyen közlekedjünk a lakásban. Sőt, az anyaméhben megszokott a tompa zajok segítik megnyugtatni őket.

2. Tévhit:”Jól etesd meg este, akkor nem ébred fel éjszaka!”

Valójában: Újszülött-és kora csecsemőkorban a babáknak gyakori evésre van szükségük, azzal, hogy megpróbáljuk túletetni a gyermeket, csak nyugtalanná tesszük őt, nem segítjük az alvását. Későbbi életkorban pedig – amikor már nem minden esetben szükséges az éjszakai etetés – az éhségen kívül is számos oka lehet az ébredéseknek.

3. Tévhit:”Te is hallottad? Mintha sírna… Megyek, megnézem”

Valójában: A babák éjjelente számos mikroébredésen esnek át, ilyenkor forgolódnak, nyöszörögnek, majd megnyugodnak és alszanak tovább. Ez teljesen természetes folyamat, nem igazi ébredés.

4. Tévhit: “Minden gyermek megtanul magától aludni.”

Valójában: Bár sok csecsemőnél az önálló elalvás és a megnyugodás képessége természetes módon, magától kialakul, vannak olyan gyermekek, akik több segítséget igényelnek ahhoz, hogy elsajátítsák ezeket a szokásokat.

5. Tévhit:”1 éves korában már csak egyet kell aludnia napközben.”

Valójában: Nem minden kisgyermek tér át az egyszeri nappali alvásra már 1 éves kora körül. Semmiről nincs lemaradva az a gyermek, aki még másfél évesen is kétszer szundizik napközben. Az idő előtti átszoktatás kevesebb alvásidőt eredményez, ez pedig ronthatja az éjszakai alvás minőségét is.

+1 Tévhit: “Biztos a foga jön”

Valójában: Az első fogacskák kibújása nehézséget okozhat az éjszaka átalvásában, de emellett számos más ok is közrejátszhat 5-6 hónapos kortól kezdve az alvásproblémák kialakulásában.

Ismersz ezen kívül még alvással kapcsolatos mítoszokat? Ha van kedved, írd meg nekünk!

 Szeretnél még többet tudni a babák alvásáról? Iratkozz be az ingyenes, két hónapos Édes álom alvástanfolyamra! A leckéket e-mailben kapod meg, és most több meglepetés is vár Rád!

Kérlek, valós nevet és e-mail címet adj meg, mert csak akkor kapod meg a leveleket. Bármikor meggondolhatod magad és a hírlevelek alján lévő linkre kattintva leiratkozhatsz a tanfolyamról. Köszönöm
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80448/2014. Adatkezelési tájékoztató
2016-05-10T07:25:25+00:00