Home/Baba alvásigénye, Baba fejlődése, Napirend/3. A babák fejlődése – 1-3 hónapos babák alvása

3. A babák fejlődése – 1-3 hónapos babák alvása

1-3 hónapos baba fejlődéseFolytatjuk a sorozatot, ami a babák alvásának a fejlődéséről szól. A mai részben az 1-3 hónapos csöppségek alvásszokásaiba nyerhetünk bepillantást.


A sorozat részei:

1. A babák fejlődése – újszülöttkor

2. A babák fejlődése – hogyan segítsünk az újszülöttnek jól aludni?

4. A babák fejlődése – csecsemőkori hasfájás


 

Túl vagyunk az első heteken, lassan összehangolódunk a babával, kezdjük egyre jobban megismerni. Ha figyelünk a jelekre, akkor már felismerjük, hogy mikor miért sír a baba, és az alvások rendje is mutat már valamilyen rendszert. Természetesen ebben a korban még nem beszélhetünk a klasszikus értelemben vett napirendről, azaz nincs órához igazított pontos menetrendje a napoknak. De már elkezdődött valami, a baba napi ritmusa kezd kialakulni: jellemző lesz, hogy felébredés után kb. mennyi idővel álmosodik el, mikor éhezik meg, egyszerre mennyit eszik, és éjszaka hányszor ébred.

Az egy-két hónapos babák általában 3 óránként éheznek meg, éjjel-nappal egyaránt. Így az éjszakát – kevés kivételtől eltekintve- még nem alusszák át, és nappal is sok, rövidebb szundikálás jellemző rájuk. Ahogy telnek a hónapok, lassan hosszabbodnak ezek a szakaszok, hiszen a baba egyre többet tud enni, így ritkábban éhezik meg, illetve többet képes ébren maradni két alvás között.
A babák általában csak 2 hónapos korukra tudják megkülönböztetni a nappal az éjszakától, és eddigre tanulják meg, hogy éjjel aludni kell. Innentől fogva egyre csökken a nappalra, és egyre nő az éjszakára eső alvásmennyiség.

Mik azok a tipikus alvással kapcsolatos nehézségek, amik ebben a korban jelentkezhetnek?

 • éjszaka és a nappal felcserélése,
 • elalvási problémák,
 • gyakori éjszakai ébredések,
 • hasfájás, esti nyűgösség

Hogyan segíthetünk az 1-3 hónapos babáknak jól aludni?

Ahhoz, hogy a baba minél hamarabb megtanulja, hogy az éjszaka alvásra való, más környezetet kell biztosítani neki éjjel és nappal, illetve máshogy is kell viselkednünk a picivel. Éjjeli ébredéseknél az etetéseket, peluscseréket minél halkabban, félhomályban, kevés beszéddel intézzük, és minél hamarabb tegyük le újra aludni a babát. Éjszaka legyen sötét és csend.

A reggeli  és a napközbeni ébredéseknél viszont legyünk hangosabbak, húzzuk ki a függönyt, és vigyük magunkkal a babát a nappaliba, a konyhába, hogy velünk lehessen, sokféle inger érje.

Ha élesen megkülönböztetjük a nappalt az éjszakától, akkor a baba számára is világos lesz a különbség, hisz a picik is legjobban tőlünk tudnak tanulni, könnyen ellesik a szokásainkat.

Sok esetben problémát okoz, hogy nehezen megy a baba elaltatása.

Mik lehetnek az okok?

 • a baba túlságosan elfárad, későn akarjuk lefektetni
 • félreértjük a baba jelzéseit: a nyűgösségét unatkozásnak véljük, így “szórakoztatni” próbáljuk, ahelyett, hogy segítenénk neki elaludni
 • egyfajta altatási technikával próbálkozunk, ami nem működik a kicsinél
 • a baba megérzi az idegességünket, így nehezebben alszik el

Mit tehetünk, ha nehezen alszik el a pici?

 • legyen lefekvés előtti rutinunk: csendes tevékenységek, melyek jelzik a babának, hogy itt a lefekvés ideje, és segítenek neki ráhangolódni az alvásra.
 • próbáljunk ki többféle nyugtató technikát: vannak babák, akiket csak a szoptatás vagy a cumi nyugtat meg, de nem minden baba ilyen. Ha a gyerkőc sosem alszik be az etetés kapcsán, és kiköpi a cumit, akkor próbáljunk ki más megoldást: a picik pólyázása, ringatása, halk altatódalok dúdolása, hinta, bölcső.
 • legyünk tisztában azzal, hogy mennyi a baba alvásigénye, mennyit tud egyszerre ébren maradni: ebben a korban napközben maximum 1- 1,5 órát tudnak a picik fáradság nélkül ébren maradni. Ha már 3 órája fenn van a babó, akkor többnyire elkéstünk a lefektetéssel.
 • ne görcsöljünk rá az alvásokra: a picik messziről kiszagolják, ha idegesek vagyunk, nehezen alszanak el, hamarabb ébrednek, csak rontunk a helyzetünkön.

A következő részben a hasfájásról és az ezzel kapcsolatos esti nyűgösségről lesz szó.

 

2017-12-31T07:15:21+00:00